Βαφή κατοικίας: τεχνικές και επιλογή χρωμάτων

By | 14/11/2008

Η βαφή κατοικίας είναι ένα θέμα που απασχολεί κατά καιρούς πολλούς ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα το βιβλίο “Τεχνικές Βαφής Κατοικίας” το οποίο μελετώντας το, θα μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας διακοσμητικά έργα εφαρμόζοντας χρώματα σε διάφορες επιφάνειες, με σπόγγο, κομμάτια ταινιών, με μεθόδους εμφάνισης παλαίωσης και πατίνας, με απομίμηση μαρμάρου, ρωγμών, επιχρύσωσης κ.λπ., με οδηγίες βήμα προς βήμα και φωτογραφίες για έργα που θα δείξουν τη δημιουργικότητά σας.

Οι πληροφορίες σε αυτή την εικονογραφημένη, έγχρωμη έκδοση, μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από αρχάριους ελαιοχρωματιστές όσο και από επαγγελματίες με μεγάλη πείρα. Πρόκειται για ένα πρακτικό οδηγό που παρουσιάζει πολλές επεξεργασίες επιφανειών που μπορούν να βελτιωθούν ή και να τροποποιηθούν ανάλογα με το πού εφαρμόζονται. Αναφέρονται πολλές πληροφορίες για πινέλα, εργαλεία και υλικά και όλες οι τεχνικές βαφής και διακόσμησης πάνω σε ξύλο, γύψο, τοίχο κλπ, παρουσιάζονται βήμα βήμα μέσα από αναλυτικές φωτογραφίες. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναγνώστης θα μπορέσει να δώσει έξυπνα και απλά, μια διαφορετική όψη σε τοίχους, έπιπλα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.

Πριν όμως αποφασίσετε ποια τεχνική βαφής θα εφαρμόσετε, πρέπει να αποφασίσεται για το χρώμα. Δείτε ακολούθως τις συμβουλές που δίνει η newDome, ώστε να επιλέξετε χρώματα που να ανταποκρίνονται στη χρηστικότητα του κάθε χώρου σας και να εμπνέουν τη δημιουργικότητά σας.

Ο χώρος της κουζίνας πρέπει να είναι ελκυστικός, ζωντανός, να προκαλεί τη διάθεση της δημιουργίας που χρειάζεται για να μαγειρέψουμε ένα ωραίο γεύμα, και να ..”ανοίγει την όρεξη”. Χρώματα όπως το απαλό πορτοκαλί και τα συγγενικά του (π.χ.βερυκοκί), που διεγείρει το πεπτικό σύστημα, μειώνει το άγχος και ανεβάζει τη διάθεση, είναι ιδανικά γι\’ αυτό το χώρο.
 
Για το χώρο που εργαζόμαστε πνευματικά ή καλλιτεχνικά, το γραφείο, το χώρο μελέτης, οι απαλές αποχρώσεις του μωβ ή του γαλάζιου και του κίτρινου βοηθούν τη σκέψη, την πνευματική ευεξία, τη μνήμη, την έμπνευση αλλά και τη φαντασία.
 
Το μπλέ ευνοεί τη χαλάρωση και τη γαλήνη στην κρεβατοκάμαρα, αρκεί να μη χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση. Το ροζ, διαθέτει επίσης ιδιότητες ηρεμίας και χαλάρωσης, είναι το χρώμα που “συμφιλιώνει” και συνδέεται με το ρομαντισμό και τον έρωτα.
 
Οι συνδυασμοί του πράσινου με αποχρώσεις του καφέ ταιριάζουν πολύ στους χώρους της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους, όπως είναι το καθιστικό. Ευνοούν την ξεκούραση και την ηρεμία, τη συμπάθεια, την ασφάλεια και τη διάθεση για ειρηνική συναναστροφή.
 
Η καθαρότητα του λευκού σε συνδυασμό με την ζεστασιά των γήινων αποχρώσεων του καφέ, αλλά και το γαλάζιο σε ζωηρούς, αναζωογονητικούς τόνους, μπορούν να συνθέσουν το ιδανικό περιβάλλον για το λουτρό, το χώρο που φροντίζουμε το σώμα μας.

Απάντηση