Αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό

By | 14/11/2008

Για άλλη μια φορά τα αντιπλημμυρικά έργα και η προστασία των κατοίκων των γύρω περιοχών επαφίενται στις βουλές του πλειοδοτούντα εργολάβου και δεν παίρνονται μέτρα για συνολική προστασία του περιβάλλοντος, των κατοίκων αλλά και της δημιουργίας υποδομών που να διευκολύνουν τη ζωή και τη διαβίωση των κατοίκων και όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων.

Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ήδη από το 2005 έκανε λόγο για εργολαβία «σκούπα» για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της κοίτης του ποταμού από τους πασσάλους που είχαν μείνει, και δεσμευόταν για τον καθαρισμό όλης της περιοχής.

Σήμερα, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και επικίνδυνη. Υπάρχουν τεράστια κομμάτια της τσιμεντένιας πλάκας της κοίτης του Κηφισού που έχουν ξεκολλήσει από προηγούμενες πλημμυρικές πιέσεις, έχουν παρασυρθεί (κανένας δεν ξέρει που) και έχουν σχηματιστεί τεράστιοι λάκκοι στον πυθμένα, για τους οποίους θα έπρεπε να διερευνηθεί ακόμα και η επίπτωσή τους στη στατικότητα της υπερυψωμένης λεωφόρου. Σε επόμενη μεγάλη πλημμυρική παροχή μπορεί να σηκωθούν κάποια από τα αδύνατα εναπομείναντα κομμάτια πλάκας της κοίτης και να σκαλώσουν, πρώτα πρώτα στις μεταλλικές πασσαλώσεις που έχει αφήσει στη μέση της κοίτης ο εργολάβος. Μια καταστροφική πλημμύρα του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου είναι πολύ πιο πιθανή απ’ ό,τι νομίζαμε, ιδιαιτέρως και με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τη μεγάλη καταστροφή και την αποψίλωση της δασικής έκτασης της Πάρνηθας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα πάρει και πότε ώστε να αποφευχθούν συνέπειες καταστροφικές για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

[Πηγή]

Απάντηση