Φυτά – ασπίδα στα τοξικά αέρια

By | 13/11/2008

Εκτός από το να ομορφαίνουν το χώρο και να φτιάχνουν τη διάθεσή σας, τα φυτά που έχετε στις γλάστρες του σπιτιού σας, μια μέρα θα σας βοηθούν να απαλλαχθείτε από τοξικά αέρια που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν, μεταξύ άλλων, πονοκεφάλους.

Ιάπωνες ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ορισμένα φυτά, ώστε να απορροφούν φορμαλδεΰδη, μια ισχυρή χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν κολλητική ουσία στα οικοδομικά υλικά και τα έπιπλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η φορμαλδεΰδη θεωρείται βασική υπεύθυνη για το «σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού», που προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδα και άλλα προβλήματα υγείας εξαιτίας των χημικών ουσιών που έχουν ενσωματωθεί στα σπίτια.

«Προσδοκούμε ότι η απορρόφηση της φορμαλδεΰδης θα γίνεται σε σταθερή βάση, μαζί με την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης», δήλωσε ο καθηγητής μοριακής φυσιολογίας των φυτών Κατσούρα Ιζούι του πανεπιστημίου Κίνκι στη δυτική Ιαπωνία.

Τα τροποποιημένα φυτά (καπνού το ένα και «αραβιδόψις» το άλλο) περιέχουν δύο είδη γονιδίων από μικροοργανισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη φορμαλδεΰδη για την ανάπτυξή τους. Η τροποποιημένη «αραβιδόψις» (που κανονικά ζει δύο μήνες) επιβίωσε επί ένα μήνα μέσα σε κουτιά γεμάτα φορμαλδεΰδη, στα οποία το επίπεδο του τοξικού αερίου μειώθηκε στο ένα δέκατο του αρχικού επιπέδου. Ανάλογα ήσαν τα αποτελέσματα και με τα φυτά καπνού.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εφαρμόσουν την τεχνολογία τους σε άλλα κοινά φυτά.

[Πηγή]

Απάντηση