Φυσικό αέριο πιο ακριβό από το πετρέλαιο!

By | 11/11/2008

Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης τους επόμενους 2-3 μήνες, δηλαδή στην «καρδιά» του χειμώνα, αν το πετρέλαιο παραμείνει στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα, αναφέρει σε σχετική κλαδική μελέτη το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ο λόγος που ανακύπτει αυτός ο κίνδυνος σχετίζεται με το μηχανισμό διαμόρφωσης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία αναθεωρείται σε μηνιαία βάση με βάση τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης του προηγούμενου μήνα, με γνώμονα η τελική τιμή χρέωσης του φυσικού αερίου να είναι 20% οικονομικότερη από την τιμή του πετρελαίου. Η προσαρμογή της τιμής του αερίου γίνεται δηλαδή με καθυστέρηση ενός μήνα με αποτέλεσμα σε περιόδους πτώσης των τιμών η μείωση του πετρελαίου να μη φαίνεται άμεσα στους καταναλωτές αερίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου. Τα συμβόλαια της ΔΕΠΑ για εισαγωγές φυσικού αερίου ήδη δεν επαρκούν για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση και αναζητώνται νέες πηγές από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας.

[Πηγή]

One thought on “Φυσικό αέριο πιο ακριβό από το πετρέλαιο!

  1. Pingback: Διευκρινίσεις για την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑΑ | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση