Νηπιαγωγείο σε σε πιλοτή πολυκατοικίας

By | 30/10/2008

Τα δύο τμήματα του 15ου Νηπιαγωγείου στο Κερατσίνι στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια που βρίσκονται ανάμεσα σε πολυκατοικίες και απέχουν μεταξύ τους λίγα μέτρα. Οι μαθητές δεν βγαίνουν ποτέ για διάλειμμα, γιατί το νηπιαγωγείο δεν έχει αυλή. Τα φρεάτια της πολυκατοικίας περνούν μέσα από τις αίθουσες διδασκαλίας και οι 46 μαθητές στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χωρίς κεντρική θέρμανση και με μια υποτυπώδη τουαλέτα, ενώ ο εξωτερικός χώρος έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Τα παιδιά κινδυνεύουν μάλιστα να βρεθούν στο δρόμο, καθώς ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι πιθανό να προχωρήσει σε έξωση, καθώς έχει προσφύγει στο δικαστήριο δύο φορές και έχει δικαιωθεί.

Οπως υποστηρίζουν οι γονείς, τις τρεις δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε που άρχισε να λειτουργεί το νηπιαγωγείο όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα, αλλά οι συνθήκες διδασκαλίας έχουν γίνει πολύ χειρότερες για τους μικρούς μαθητές. Αρκεί να σκεφθεί κανείς -όπως λένε οι γονείς- ότι τα νήπια είναι αναγκασμένα για να μπουν στη αίθουσα να περνούν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα που έχουν παρκάρει έξω ακριβώς από την είσοδο του κτιρίου, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Το ένα τμήμα του νηπιαγωγείου στεγάζεται σε πιλοτή, η οποία έχει κλείσει πρόχειρα. Τα είκοσι παιδιά είναι εγκλωβισμένα σε μια σκοτεινή αίθουσα περίπου πενήντα τετραγωνικών μέτρων, χωρίς παράθυρα.

Πάγκοι δίπλα σε στοιβαγμένα παιχνίδια κι ένα μικρό κουκλοθέατρο αφήνουν πολύ λίγο ελεύθερο χώρο για να παίξουν. Και το χειρότερο από όλα: Τα δωμάτια του διαμερίσματος, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, «βλέπουν» μέσα στο χώρο του νηπιαγωγείου! Το δεύτερο τμήμα στεγάζεται σε άλλο κτίριο, λίγα μέτρα πιο κάτω. Το κτίριο είναι μισθωμένο εδώ και 25 χρόνια. Στον ίδιο χώρο στεγαζόταν παλαιότερα εργαστήριο αλουμινίου. Μέσα από την αίθουσα διδασκαλίας περνούν φρεάτια της πολυκατοικίας, ενώ με δύο πρόχειρες ξύλινες κατασκευές η αίθουσα μονώνεται από το φωταγωγό. Οσο για την κεντρική θέρμανση, έχει αντικατασταθεί με μια ηλεκτρική σόμπα, που πρόσφατα ήταν η αιτία για να εκδηλωθεί φωτιά…

[Πηγή]

Απάντηση