Διακοπή συνεργασίας τραπεζών με τον ΟΕΚ

By | 30/10/2008


Οι τράπεζες κλείνουν η μία μετά την άλλη τη στρόφιγγα της χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, μέσω του ΟΕΚ, καθώς αρνούνται να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια, ενώ ο Οργανισμός εγκρίνει συνεχώς νέα αιτήσεις των δικαιούχων.

Από σήμερα και η Εθνική Τράπεζα σταματά τις χορηγήσεις δανείων στους δικαιούχους του ΟΕΚ, καθώς απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι κάλυψε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που είχε δεσμεύσει για λογαριασμό του Οργανισμού.

Η ΕΤΕ έχει χορηγήσει το 40% των συγκεκριμένων δανείων, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η κ. Πετραλιά τόνισε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για όσους έχουν λάβει δάνειο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είπε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Η κ. Πετραλιά είχε επισκεφθεί τα γραφεία του ΟΕΚ στις 14 Οκτωβρίου και είχε πει ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με 15 τράπεζες για τις νέες συμβάσεις.

Παράλληλα, είχε παραδεχθεί ότι πέντε τράπεζες είχαν αποστείλει επιστολές στον ΟΕΚ, ζητώντας να επαναπροσδιορίσουν το θέμα των όρων των συμβάσεων και του ύψους των επιτοκίων.

Ένας από τους βασικότερους λόγους αντίδρασης των τραπεζών είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΟΕΚ είχαν δεσμευθεί να παρέχουν δάνεια με βάση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά (το Euribor 3μήνου ξεπέρασε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) είχε ως αποτέλεσμα να δανείζονται οι ίδιες οι τράπεζες με υψηλότερο επιτόκιο απ’ ότι δανείζουν τους πελάτες τους.

Εκτιμάται ότι περίπου 40.000 δικαιούχοι, που έχουν πάρει έγκριση, ψάχνουν τράπεζα για να πάρουν το δάνειο τους.

Τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια του  ΟΕΚ έχουν μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια, το επιτόκιό τους βασίζεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ πλέον του περιθωρίου κέρδους που ορίζει η τράπεζα, ενώ επιδοτεί τα δάνεια για 9 χρόνια.

[Πηγή]

Απάντηση