Δεν ξέρουμε τι νερό πίνουμε

By | 21/10/2008

Σημαντικά στοιχεία για τη διαχείριση του νερού και τις αντιλήψεις των Ελλήνων σχετικά με τη λειψυδρία φανερώνει πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν εκφράζει το 76% των κατοίκων της πρωτεύουσας, χαρακτηρίζοντάς το επιβλαβές για την υγεία.

Παράλληλα, 9 στους 10 Αθηναίους θεωρούν ότι «πληρώνουν για νερό που δεν πίνεται», ενώ στο σύνολό τους οι ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικών πισινών ως μέτρο κατά της λειψυδρίας.

Οπως επεσήμανε ο κ. Γ. Πανηγυράκης, καθηγητής στο Οικονομικό Παν. Αθηνών και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία της δημοσκόπησης στην ημερίδα που πραγματοποίησε η εταιρεία ECOCITY για τη λειψυδρία, εντοπίζεται σοβαρή διαφοροποίηση στη συνειδητοποίηση του προβλήματος ανά περιοχές της Ελλάδας.

Το 97% των κατοίκων της Περιφέρειας δήλωσαν ότι «δεν ξέρουν τι νερό πίνουν», ενώ σε περιοχές όπως η Αργολίδα, η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη, όπου υφίσταται εντονότερο πρόβλημα έλλειψης νερού, οι κάτοικοι δείχνουν να έχουν πλήρη κατανόηση των συνεπειών της λειψυδρίας.

Αντιθέτως, όσοι διαμένουν σε περιοχές πλούσιες σε νερό ή προστατευμένες από έργα και μέτρα, φαίνεται ότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη Παιδεία για την προφύλαξη και μη σπατάλη του πολυτιμότερου αγαθού για τη ζωή μας.

«Στην Ελλάδα δεν ξέρουν για το πρόβλημα, ενώ στην Αφρική ζουν με αυτό…», σχολίασε ο καθηγητής συγκρίνοντας τον βαθμό ωρίμανσης των πολιτών στη χώρα μας σε σχέση με τον αντίστοιχο της Αφρικής.

Η ποιοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε στρωματοποιημένο δείγμα με εστίαση σε ομάδες από τοπικούς φορείς και παράγοντες και έγινε με συνεντεύξεις ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-29 ετών.

Η ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν τα στοιχεία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλόγου για το Νερό, ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2009.

[Πηγή]

Απάντηση