Χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης

By | 15/10/2008

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, εν όψει της έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης καλεί τους καταναλωτές:

1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές ( τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες εμφανείς στους καταναλωτές ). Και αξιοποιώντας την εμπειρία τους να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

2. Να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

3. Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που  γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν.

4. Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.

5. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.

6. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1.5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1.5 κυβικό μέτρο (1.5x1x1=1.5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

8. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.

9. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

10. Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο  συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση  χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

11. Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

[Πηγή]

8 thoughts on “Χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης

 1. Ελένη Μουστρούφη

  Το Σάββατο 13/12 στις 2.30 το μεσημερι παρελαβα πετρελαιο που μετρηθηκε 1200 λιτρα από την Athens Oil. Μετά από μισή ώρα το ξαναμετρησα και ήταν 1000 λίτρα. Δέκα πόντοι διαφορά !!!!
  Τους τηλεφωνησα και δεν εβρισκα κανεναν. Τι να κάνω;;;

  Reply
 2. Ελένη Μουστρούφη

  Να σημειωθεί ότι η πρωτη μέτρηση για 1200 λίτρα ήταν μπροστα στα μάτια μου και αφου είχαν περάσει ήδη 5 λεπτά για να κατσει ο αφρος…
  Κάνουν ταχυδακτυλουργίες;;; Ή τι άλλο μπορεί να συνέβη;;;
  Αυριο πρωι πρωι θα τηλεφωνήσω στην Athens Oil. Πώς να το χειριστώ;;;

  Reply
  1. HaVai

   Πως έγινε η μέτρηση του πετρελαίου που σου παρέδωσαν;

   Reply
 3. ζορτα λιτσα

  Η ATHENS OIL ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ.ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΙ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

  Reply
 4. Βασίλης

  Και εγω είχα την ατυχία να εμπιστευθώ την παραπάνω εταιρεία, της οποίας ο υπάλληλος μέτρησε μπροστά μου 600 λίτρα και μετα απο 5 μέρες όταν μέτρησα ο ίδιος βρήκα μόλις 240 λίτρα. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω τι έγιναν.Πιθανον να μην μπήκαν ποτε. Κρίμα γιατι με αυτά τα κόλπα δεν κερδίζουν παρά προσωρινά Αυτοί είναι οι επιχειρηματίες του ….κω….

  Reply
 5. AO

  Απάτη κλοπής πετρελαίου θέρμανσης από οργανωμένο κύκλωμά υπαλλήλων της Athens Oil (www.athensoil.gr) εντοπίστηκε στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε ανυποψίαστους πολίτες μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

  Η Athens Oil, ιδιοκτησίας του κύριου Μιτζόλη Μιχαήλ, σχετίζεται με μακράν ιστορικό παραβάσεων και απάτης. Συγκεκριμένα ο κύριος Μιτζόλης Μιζαήλ έχει εντοπιστεί από την εφορία για αιφνίδιο πλουτισμό.

  Η Athens Oil διαφημίζει την φτηνότερη τιμή πετρελαίου θέρμανσης, που ωστόσο οι καταναλωτές πληρώνουν την ακριβότερη τιμή όταν πέσουν στην παγίδα και παραγγείλουν από την συγκεκριμένη εταιρεία.

  Εφιστάται η μέγιστη προσοχή σε όσους πολίτες διαπράττουν συναλλαγές με την Athens Oil.

  Reply

Απάντηση