Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

By | 15/10/2008

Tο πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται από σήμερα ακριβότερο κατά 15% με 17%.

Οι τιμές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κυμανθούν ανάμεσα στα 0,68 με 0,74 ευρώ το λίτρο. Για αυτό το επίπεδο τόσο ο κ. Φώλιας όσο και οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και των μικρών διακινητών καυσίμων εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, άποψη βέβαια που δεν τη συμμερίζονται οι καταναλωτές.

Πάντως, ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρενέβη κατά τις πληροφορίες στην κρατική εταιρεία ΕΚΟ, ώστε να «σπάσει» προς τα κάτω το «ψυχολογικό» όριο των 0,70 ευρώ. Ετσι, η ΕΚΟ ανακοίνωσε χθες τιμή εκκίνησης στα 0,684 ευρώ το λίτρο για ποσότητες άνω των χιλίων λίτρων.

Πάντως, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αναμένεται να βγουν με τιμές κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 0,70 ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν μερίδια αγοράς. Βέβαια, οι τιμές θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα, μέχρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και να ανέβει η ζήτηση, οπότε και θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις. Πρόκειται για μια πάγια τακτική των εταιρειών, οι οποίες ξεκινούν τις πρώτες μέρες με τιμές-κράχτη.

Με τη σειρά τους τα βενζινάδικα θα έχουν τιμές πώλησης γύρω στα 0,72 με 0,74 λεπτά το λίτρο, καθώς για τη διαμόρφωσή τους μεσολαβεί και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

[Πηγή]

Απάντηση