Κοινόχρηστες οι ταράτσες

By | 14/10/2008

Δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ταράτσα έχουν καταρχήν όλοι οι συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων, εκτός εάν με συμβολαιογραφικό έγγραφο έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθεί η χρήση της αποκλειστικά σε έναν ή σε μερικούς συνιδιοκτήτες.

Ακολουθώντας τη λογική του κοινόχρηστου χαρακτήρα της ταράτσας, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι συνιδιοκτήτες, ακόμα και στην περίπτωση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους να δοθεί σε κάποιον από αυτούς το δικαίωμα να χτίσει και νέο όροφο (δικαίωμα υψούν). Βέβαια, και στην περίπτωση αυτή οι συνιδιοκτήτες μπορούν να συμφωνήσουν να έχει μόνον ένας ή μερικοί την αποκλειστική χρήση.

Εάν όμως δεν έχει προηγηθεί καμία ειδική συμφωνία μεταξύ τους, τότε δεν μπορεί να αλλοιωθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ταράτσας και εκείνος που έχει δικαίωμα να χτίσει και άλλον όροφο (δικαίωμα υψούν) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εμποδίσει τους υπολοίπους να έχουν πρόσβαση.

Ετσι, οι συνιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να ανεβαίνουν και να χρησιμοποιούν την ταράτσα π.χ. για να βάλουν τις κεραίες τηλεόρασης ή ηλιακούς θερμοσίφωνες, να ελέγξουν τις σωληνώσεις νερού, να απολαύσουν τη θέα, να απλώσουν ρούχα κ.λπ.

Αγωγή

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε την αγωγή που είχαν υποβάλει συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων που διαμαρτύρονταν επειδή ο ιδιοκτήτης που είχε το δικαίωμα υψούν εμπόδισε την πρόσβασή τους στην ταράτσα, τοποθετώντας μία σιδερένια πόρτα της οποίας κράτησε εκείνος μόνο το κλειδί.

Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα γιατί στην ταράτσα διατηρούσαν όχι μόνο την κεραία τηλεόρασης, αλλά και επειδή είχαν υποστεί φθορά οι σωληνώσεις του νερού που αφορούσαν παροχές προς το διαμέρισμά τους, με συνέπεια να δημιουργηθούν και κάποια προβλήματα υγρασίας στους τοίχους.

Ετσι κρίθηκε ότι ο ιδιοκτήτης που έχει το δικαίωμα του υψούν πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τους υπολοίπους να χρησιμοποιούν την ταράτσα και να αφήσουν ελεύθερη την πρόσβαση σε αυτή όχι μόνο για να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις αλλά και για να γίνεται κάθε είδους χρήση της.

Και τούτο διότι δεν είχε γίνει καμία συμφωνία μεταξύ των συνιδιοκτητών που να άλλαζε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της και να ανέθετε μόνο σε έναν την αποκλειστική χρήση της.

Το σκεπτικό

Στην αρεοπαγιτική απόφαση (1610/07) σημειώνεται η δυνατότητα των συνιδιοκτητών να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το τι θα κάνουν και ποιοι θα χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους.

Αλλά υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι ανήκει αποκλειστικά σε έναν από τους συνιδιοκτήτες το δικαίωμα υψούν (ή μεταβίβασης της αέρινης στήλης του διαμερίσματος που αντιστοιχεί στο δικαίωμα υψούν), η προσθήκη νέων ορόφων δεν σημαίνει ότι του δίνει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας της οικοδομής και για κάθε άλλο σκοπό, πλην της υπερύψωσής της με άλλους ορόφους.

Επίσης, δεν συνεπάγεται ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών μπορούν να στερηθούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και αυτοί την κοινόχρηστη ταράτσα.

[Πηγή]

44 thoughts on “Κοινόχρηστες οι ταράτσες

 1. ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ ΚΩΝ.

  ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΟΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ , ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΞΗ ΠΥΡΚΑΪΑΣ.
  ΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΠΥΡΚΑΪΑ ΣΕ ΙΣΟΓΕΙΟ Ή ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟΥΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΩΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Ή Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

  Reply
 2. Βαλσαμάκης Α.

  Καλησπέρα σας
  Διάβασα το άρθρο σας περί του δικαιώματος πρόσβασης στις ταράτσες των πολυώροφων πολυκατοικιών και έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

  Ας υποθέσουμε ότι ένας από τους 10 ιδιοκτήτες έχει την αποκλειστική χρήση του μεγαλύτερου τμήματος της ταράτσας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αγόρασε ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, διαμόρφωσε το τμήμα της ταράτσας που του ανήκει (βάση συμβολαιογραφικής πράξης, εφορίας και κανονισμού της πολυκατοικίας) και διαχώρισε το κοινόχρηστο τμήμα της ταράτσας από το δικό του με καλαίσθητα κάγκελα, θάμνους και πόρτα εισόδου, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην κωλύει την ελεύθερη πρόσβαση στην κοινόχρηστη μεριά της ταράτσας.
  Είναι υποχρεωμένος λοιπόν να δώσει από ένα κλειδί και στους υπόλοιπους 9 ιδιοκτήτες, βάση της απόφασης που γράφετε;
  «Ακολουθώντας τη λογική του κοινόχρηστου χαρακτήρα της ταράτσας, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι οι συνιδιοκτήτες, ακόμα και στην περίπτωση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους να δοθεί σε κάποιον από αυτούς το δικαίωμα»
  Τότε τι αγόρασε και γιατί φορολογήθηκε μόνο αυτός;
  Δίνω το παραπάνω παράδειγμα, και επιθυμώ να το λάβετε υπ’ όψιν σας όπως επίσης και την παρατήρησή μου πως ο τίτλος του θέματός σας «Κοινόχρηστες οι ταράτσες» είναι γενικός και δεν αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν σας κρύβω, ότι διαβάζοντας το άρθρο σας, αυτό που κατάλαβα ήταν, πως ανεξαρτήτου συμβολαιογραφικής πράξης, οι υπόλοιποι 9 μπορούν να σύρουν στα δικαστήρια τον 1 και να κερδίσουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ολόκληρη την ταράτσα. Μάλλον πρέπει να αναλύσετε πιο διεξοδικά τις περιπτώσεις που υπάρχουν για να μην προκύπτουν παρανοήσεις.
  Ως απόδειξη της καλής μου πρόθεσης, σας παρακαλώ να δείτε από πότε έχετε καταχωρημένο το email μου, άρα και από πότε είμαι αναγνώστης της ιστοσελίδας σας. Η διαφωνία μου περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο.

  Με εκτίμηση
  Βαλσαμάκης Α.

  Reply
 3. HaVai

  Αγαπητέ Βαλσαμάκη Α.,

  Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την καλή πρόθεση του σχόλιου σας. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω πως καταλάβατε λάθος, διαβάζοντας το άρθρο αυτό, ότι δηλαδή ανεξαρτήτου συμβολαιογραφίκης πράξης μπορούν κάποιοι να “σύρουν στα δικαστήρια” τον νόμιμο δικαιούχο της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας και να κερδίσουν πρόσβαση σε αυτή.

  Το άρθρο αυτό αποτελεί αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από το σύνδεσμο της “Πηγής” στο τέλος αυτού, με τον ίδιο τίτλο.

  Σκοπός του άρθρου αυτού ΔΕΝ είναι να αναλύσει “διεξοδικά” όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν. Απλά αναφέρεται σε μια αρεοπαγίτικη απόφαση στην οποία επισημαίνεται ότι αν κάποιος έχει το δικαίωμα του υψούν δεν έχει και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας.

  Το υποθετικό δικό σας σενάριο λοιπόν δεν έχει καμία σχέση λοιπόν με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο αυτό.

  Reply
 4. Ειρηνη Παναγιωτιδου

  Καλησπερα σας.
  Αναφορικά με τα παραπάνω, παρακαλώ πείτε μου την άποψή σας για την εξής περίπτωση:
  σε τριπλοκατοικία (ισόγειο/1ος/2ος) κατοικώ στον 1ο όροφο και έχω το δικαίωμα υψούν. Έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης του 2ου (τελευταίου ορόφου) να “τρυπά” (στην κυριολεξία) την πλάκα/τάράτσα για να βγάλει καμινάδα τζακιού?

  Reply
 5. HaVai

  @Ειρηνη Παναγιωτιδου: Απαιτείται άδεια από την πολεοδομία. Αν έχεις το δικαίωμα του υψούν μάλλον δεν θα πάρει ποτέ τέτοια άδεια.

  Reply
 6. Χ. Ξενάριος

  Θα ήθελα να σας θέσω ενα ιδιότυπο ζήτημα και να μου πειτε την γνώμη σας.

  Σε 3όροφη πολυκατοικια(ισόγειο, 1ος & 2ος) 40ετίας, χωρίς κοινοχρηστα, κεντρική θέρμανση και κανονισμό λειτουργίας μεταξυ των ιδιοκτητων η μητέρα μου είναι ιδιοκτήτρια του οροφοδιαμερισματος 1ου ορόφου. Η σκάλα που οδηγεί στον επόμενο (2ο) όροφο, καταλήγει όχι σε διάδρομο αλλά ακριβως στην πόρτα του οροφιαμερισματος του 2ου οροφου, χωρίς να υπάρχει σκάλα που να οδηγεί στην ταρατσα πάνω από αυτο το οροφοδιαμερισμα.

  Στην κοινοχρηστη ταράτσα (στην οποία – βασει συμβολαιων – έχουν δικαιωμα υψουν όλοι οι διοκτήτες μηδενος εξερουμένου) υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακος θερμοσίφωνας της μητέρας μου εδω και 10 χρονια. Δεδομένου του γεγονότος ότι δεν υπάρχει άλλη σκάλα που να οδηγεί στην ταράτσα, κι επίσης επειδή ο ιδιοκτήτης διστροπούσε να επιτρέψει την πρόσβαση στην ταράτσα με φοριτή σκάλα από την πίσω βεράντα του, έως πρόσφατα για την συντηρηση του ηλιακου θερμοσιφωνα καλούσαμε γερανό ο οποίος λειτουργουσε από γειτονικο άχτηστο οικόπεδο. Το οικοπεδο αυτο όμως χτίστηκε φέτος.

  Ο ιδιοκτήτης του 2ου ορόφου δεν μεταπείθεται για να γίνει χρηση της βεράντας του, προκειμένου να “πατήσει” ο τεχνικός στην ταράτσα.

  Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να κινηθεί η μητέρα μου; Τυχόν αγωγή μέσω δικηγόρου δεν ειναι χρονοβόρα διαδικασία; Μπορούν να ζητηθουν τυχόν προσωρινά μέτρα;

  Να σας πω τέλος ότι λόγω του τρόπου που έχει χτιστεί η πολυκατοικία αποκλείεται η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μόνιμη κατασκευή (π.χ. σιδερένια σκάλα) που θα οδηγεί απευθείας στην ταράτσα. Ενα τέτοιο κατασκεύασμα θα μπορούσε να ήταν μόνο μια σκάλα ελικοειδής που θα αρχίζει από το δάπεδο της πίσω βεράντας της μητέρας μου και στο ύψος των 7 μέτρων (στην ίδια ευθεία με την ταράτσα) θα καταλήγει σε μια οριζόντια “γέφυρα” μήκους περίπου 5 μέτρων, η οπία θα περνά πάνω από την αντίχτοιχη πίσω βεράντα του ιδιοκτήτη του 2ου. Ένα τερατούργημα σε σχήμα Γ όπου ο καθετός άξονας θα είναι η ελικοειδής σκάλα και ο οριζόντιος θα είναι η “γέφυρα”.

  Reply
  1. HaVai

   @Χ. Ξενάριος: Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημα σου στο forum

   Reply
 7. ΣΚΟΤΙΔΑ ΜΑΡΙΑ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΣΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 1998 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ‘ΣΠΑΣΤΗ’ ΛΟΓΩ ΥΨΩΜΑΤΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ Ο 1ο ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ , Ο 2ο ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ 1ο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, Ο 3 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ 2ο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΑΝΩ ΤΟΥ 3 ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ-ΒΡΑΝΤΑ ΤΟΥ 3ου ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ .ΤΑΡΑΤΣΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ (ΤΑΡΑΤΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ , ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΛΠ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ¨ΤΟ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 3ου ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙ-ΒΕΡΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΛΟΓΩ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ (ΕΒΑΖΕ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ-ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΤΩ) .ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Ή ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΜΑΤΟΣ ?????ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 10.000 ΕΥΡΩ ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ. ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΡΙΜΑΣΤΟΣ . ΕΜΣΕΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΣ ΕΞΩΔΙΚΟ.
  ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ

  Reply
  1. HaVai

   @ΣΚΟΤΙΔΑ ΜΑΡΙΑ¨Το σχόλιο σας δεν είναι σχετικό με το παραπάνω άρθρο. Τα κεφαλαία γράμματα και η περιγραφή του προβλήματος δεν βοηθούν στην κατανόηση του.
   Παρακαλώ υποβάλλετε την ερώτηση σας στη σχετική ενότητα του forum.
   Ευχαριστώ για την κατανόηση και τη συμμετοχή σας.

   Reply
 8. χρηστος

  Xerete 8a i8ela na sas kanw mia erotisi . eixa dosei to oikopedo mou antiparoxi ston peiraia.o agorastis pou pire ta pio polla xiliosta sto simbolaio anagrafei pos exei apoklistiki xrisi tis taratsas kai ton aera na xtisei an 8eli, to erotima mou einai to eksis. An se periptosi pirkagias tou kato tmimatos tis polikatikias i monoi mas dieksodo einai apo taratsa ti kanoume ka8os o kirios exei tin porta tis taratsas mesa apo to diamerisma tou? kaigomaste?? kai den leme kai koubenta? den eimai kakoproeretos kai den me niazei ka8olou kai i taratsa. alla an leme an. 8eleis ftiaksimo i kerea autos lipi. pirkagia i mia anagki .. emeis ti kanoume bre aderfe?

  i am sorry for the greeklish…

  me ektimisi.

  christos.

  Reply
 9. σακις

  ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΕ 4ΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ.ΕΠΕΙΔΗ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΒΡΟΧΙΝΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΣΚΕΠΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ! ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΟΤΙ Ο ΠΕΡΙ Ο ΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟΣ!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Reply
 10. KATERINA ILION

  ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΝΙΑ.ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΑΚΑ.ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ BOILER KAI ΟΧΙ ΗΛΙΑΚΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ 8 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΑ 5 ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 3 ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ BOILER ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΑΣΤΑΝ.ΡΩΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΝΥΜΕ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕ .ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ 4 ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΛΕΕΙ Η ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΕΠΙΣΗΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΩΝ 3 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 4 ΟΡΟΦΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ!!!!!!ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΟΙ ΗΛΙΑΚΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙ.ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ?ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ?ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΚΟΥΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΕΦΟ ΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΑΞΕΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ .ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ …..
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Reply
 11. ΕΛΕΝΗ

  Kalispera. tha ithela na ipovalw kai egw me tin seira mou kati pou me vasanizei edw kai kairo. Exw ena diorofo spiti pros to paron (1 diamerisma sto isogeio kai aneksartito me tous parapanw orofous, den iparxei diladi prosvasi, kai enas orofos xtismenos apo panw) me dinatotita xtisimatos 2 orofwn apo panw.to ena apo ta dio diamerismata katw anikei se allon. ta ipoloipa mou anikoun. o idioktitis tou mikrou spitiou tou isogeiou mporei na tripisei tin veranta mou i tin kolona tou spitiou mou, xwris tin adeia mou, prokeimenou na xtisei tzaki? kai pws mporw na ton empodisw gia na min me piasei ston ipno.
  me ekswdiko?asfalistika?

  sas efxaristw ek twn proterwn gia tin voitheia sas!!

  Reply
 12. ΓΙΩΤΑ

  ΘΑ ΗΛΕΘΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  1)ΕΑΝ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΦΟΙ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ?
  2)ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΊΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Reply
 13. Fillias

  Κάθε φορά που έχωμε συνέλευση η διαχειρίστρια αναφέρετε μόνο σε θέματα που συμφέρουν αυτήν και κατά αυτόν τον τρόπο δεν ρυθμίζει τίποτα που αφορά την πολυκατοικία. Εδω μέσα ειναι μόνο γέροι οι οποίοι την εμπιστεύοντε και υπογράφουν. Εγώ ειμαι μόνο ενοικιαστής και ειμαι εξουσιοδοτημένος απο ιδιοκτήτη ο οποίος διαμένει στην Γερμανία για να τον αντιπροσοπεύω στίς συνελευσεις. Βλέπω τα στραβά και τις οποιες παρανομίες της διαχειρίστριας. Αυτή ποτέ δεν γράφει τι λέω εγώ. Τι να κάνω? (υπ’οψιν οτι η διαχειρίστρια δεν ειναι

  Reply
 14. Fillias

  συνεχίζω……

  Η διαχειρίστρια ειναι η κόρη της ιδιοκτήτριας η οποια ιδιοκτήτρια ειναι γρια .

  Reply
  1. HaVai

   @ Fillias: Τα γραφόμενα σου δεν έχουν καμία σχέση με το post. Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημα σου στο forum

   Reply
 15. Σοφία

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ!ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΑΓΟΡΑΣΑ ΤΟΝ 2ο ΟΡΟΦΟ (ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ)ΜΙΑΣ 3οροφης ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ,ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΊΖΩ&ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΖΑΚΙ,Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ INOX&ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΟΥ.Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 3ου ΟΡΟΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΟΡΟΦΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΤΗΣ ΑΦΗΣΩ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑ,ΚΑΘΩΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ.ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ Η ΜΠΟΡΩ ΕΠΕΙΔΗ Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΟΥ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  Reply
 16. Vitis vinifera

  Χαίρετε,
  με αφορμή αυτή τη δημοσίευση θα ήθελα να υποβάλω ένα σχετικό ερώτημα:
  Διαμένω σε 4οροφη οικοδομή. Ένα μέρος της ταράτσας (δώμα-1/3 της επιφάνειας)ανήκει από τη σύσταση στον εργολάβο που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου.
  Η έξοδος στην ταράτσα γίνεται απο το κλιμακοστάσιο με μια απλή πόρτα.

  Το θέμα είναι οτι οι νέοι ενοικιαστές του 4ου ορόφου αφού τοποθέτησαν λογής αντικείμενα τους(καναπέδες, όργανα γυμναστικής, μικροέπιπλα) στο υπόλοιπο κομμάτι της ταράτσας, κλείδωσαν την πόρτα που οδηγεί στην ταράτσα και πήραν τα κλειδιά!

  Διαμαρτυρήθηκα στον εργολάβο-ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος τους έκανε σύσταση να απομακρύνουν τα πράγματά τους και να δώσουν από ένα κλειδί σε κάθε ένοικο. Αυτοί το υποσχέθηκαν αλλά δεν το έπραξαν. Ενόχλησα πάλι τον ιδιοκτήτη ο οποίος πήρε πρωτοβουλία, και πριν 3 ημέρες άλλαξε την κλειδαριά της πόρτας της ταράτσας και έδωσε κλειδί σε κάθε ένοικο. Σήμερα, οι ενοικιαστές του, τοποθέτησαν νέα κλειδαριά, κλείδωσαν πάλι την πόρτα και δε δίνουν κλειδιά σε κανέναν άλλο ένοικο.

  Σημειώνω ότι τα 2/3 της ταράτσας περιγράφονται απο τον κανονισμό της πολυκατοικίας ως κοινόχρηστος-κοινόκτητος χώρος και δεν θα τους χαρίσω ούτε…τετραγωνικό.

  Ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να διαμαρτυρηθώ νόμιμα; εξώδικη διαμαρτυρία, καταγγελία στην πολεοδομία; τί θα με συμβουλεύατε;

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  Reply
 17. ΣΤΑΡΟΥΛΑ

  Καλησπέρα,ετοιμάζομαι να αγοράσω ένα σπίτι το οποίο είναι τριώροφο και η σκάλα σταματάει στον τρίτο όροφο. Υπάρχει μια σκάλα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανέβει κάποιος στην ταράτσα. Ήθελα να ρωτήσω κάτα πόσο είναι νόμιμο αυτό και τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει.
  Ευχαριστώ πολύ

  Reply
 18. Έλενα

  Χαίρετε,
  Πως κατανέμεται το κόστος υγρομόνωσης της ταράτσας στους Ιδιοκτήτες; Μήπως πρέπει να το πληρώσει ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου (ρετιρέ);

  Ευχαριστώ

  Reply
 19. Ειρήνη

  Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω το εξής,
  έχω αγοράσει ένα οροφοδιαμισμα στο 5ο όροφο 6όροφης πολυκατοικιας, το ζευγάρι του 6ου ορόφου μαζί με το διαμέρισμα έχει και την αποκλειστική χρήση μέρους της ταράτσας,μετά απο κάποια προβλήματα (στάζουν νερά στο διαμέρισμα) αποφασίσαμε να μονώσουμε την ταράτσα. Ο διαχειριστής επιμένει οτι το κόστος για την μόνωση θα πρέπει να επιμεριστεί αρχικά στον 5όροφο για το μέρος της ταράτσας που έχει την αποκλειστική χρήση και το υπόλοιπο κόστος στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.
  Δεν λέω με συμφέρει όμως το θεωρώ άδικο και παράλογο επίσης.
  Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Είναι κρίμα.
  ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Reply
 20. Ειρήνη

  να επιμεριστεί στον 6 πρώτα ήθελα να πω… συγνώμη

  Reply
 21. Μάνος

  Η σωστή μόνωση της οικοδομής αφορά όλους. Η επισκευή της ταράτσας σαν μέρος του κελύφους της πολυκατοικίας βαρύνει την οικοδομή εφόσον δεν έχει γίνει κάποια ζημιά από κάποιον συγκεκριμένο.
  Σαν εργολάβος μονώσεων έχω συναντήσει πολλές φορές την ζήλια των υπόλοιπων ενοίκων προς τα ρετιρέ η οποία όμως δεν στέκει νομικά και δικαστικά. Μπορώ να σου πω για περίπτωση όπου η άρνηση οδήγησε ιδιοκτήτες να πληρώσουν την συμμετοχή τους στην υγρομόνωση της ταράτσας 2πλά και 3πλά καθώς επιβαρύνθηκαν και με τα δικαστικά έξοδα.

  Reply
 22. george

  για την μονωση της ταρατσας δεν πρεπει να λαμβανονται υποψην τα χιλιοστα του καθε διαμερισματος???
  και αναλογως να βγαινει το τι πρεπει να πληρωσει ο καθενας?

  Reply
 23. Σάρα

  Γεια σας. Θα ήθελα να θέσω και εγώ ένα ερώτημα.
  Κατοικώ σε μια τριόροφη πολυκατοικία, της οποίας μου ανήκουν 2 απο τα 3 διαμερίσματα και ένα κατάστημα κάτω απο τα διαμερίσματα. Επίσης, έχω και το αποκλειστικό δικαίωμα ύψους ενός ή περισσοτέρων ορόφων. Έχω χτίσει έναν όροφο (τεταρτο) και σκεπή απο επάνω και το έχω κάνει νόμιμο με την πρόσφατη τακτοποιήση αυθαιρέτων. Έχει κάποιο δικαιώμα ο ιδιοκτήτης του άλλο διαμερίσματος στον νέο όροφο που έχω χτίσει ή τα δικαιώματα του είναι πάνω απο αυτόν;

  Reply
 24. Areti

  ΜΕΝΩ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ 4ΟΡΟΦΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 1979.
  ΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 4ου ΟΡΟΦΟΥ ΠΩΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΥΨΟΥΝ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ. ΕΔΩ ΚΑΙ 30ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ.ΕΙΝΑΙ ΛΕΝΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (ΑΠΛΩΜΑ, ΤΙΝΑΓΜΑ, ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΚΛΤ)ΣΑΥΤΗΝ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΚΤΛ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΠΟΙΠΑ ΕΠΤΑ(7) ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Reply
 25. ioannis

  χαίρετε,είμαι κάτοχος γκαρσονιέρας από 4 όροφό κ απο πάνω υπαρχει πλακα , εχω βαλει πλακακα για υγρασια κ σκεφτηκα να κατασκευασω προχειρο μικρουτσικο δωμα για να μεγαλωσω λιγο το σπιτι, γνεται με καποιον τροπο? προφαση.

  Reply
 26. ΜΑΡΙΑ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΖΩ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΟΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΝ 2ο ΟΡΟΦΟ.ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ.ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ,ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΩΩΩ ΒΑΨΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΙ 2 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ??ΠΟΙΑΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΝΑΙ??ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ??ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΟΝΩΣΗ??

  Reply
  1. HaVai Post author

   Καλησπέρα Μαρία.

   Αν κάνεις αναζήτηση στο forum, στην ενότητα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, τη λέξη “ταράτσα”, θα βρεις πολλά σχετικά θέματα.

   Κάνε κλικ ΕΔΩ.

   Reply
  2. Γιάννης Κ

   Καλημέρα,
   Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα. Η ταράτσα χρειάζεται μόνωση στην πολυκατοικία και κανένας δεν ενδιαφέρεται τι έκανες τελικά?

   Reply
   1. ημητρης

    Μενω στο τελευταιο οροφο της πολυκατοικίας και εκανα μονωση στην πλακα σε αυτο το μερος υπαρχουν ηλιακοι των γειτονων μπορω να τα βγαλω και να βαλω το δικο μου ηλιακο σε παρενθεση ειχα προβλημα με την υγρασία αλλα τα κατω διαμερισματα ελεγαν οτι δεν τους αφορα και ημουν αναγηασμενος να το κανω μόνος ειχα μαυρα νταβανια απαντηστε τι πρεπει να κανω τα χρηματα γιατι μονωση δεν μου τα δωσανε και τωρα μαλωνουν οτι δεν τα βγαζουν

    Reply
 27. Γιάννης

  για την ίδρυση κοινόχρηστου γυμναστηρίου σε πολυκατοικία στο υπόγειο, για χρήση αποκλειστικά από τους ενοίκους, χρειάζεται άδεια, βεβαίωση ιατρού για τους χρήστες, επίβλεψη από γυμναστή?

  Reply
 28. Γιώτα

  Σε περίπτωση που αυτός που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο θέλει μόνωση ταράτσας αλλά διαφωνούν οι υπόλοιποι, πρακτικά τι γίνεται;

  Reply
 29. vaxevanidis dimitris

  η ερωτηση μου ειναι ποιες ειναι οι προυποθεσεις για να μπορει να παρει αδεια χρησης για καταστημα υγιονομικου ενδιαφεροντος μια ταρατσα?

  Reply
 30. Μαρίνα

  Σε πολυκατοικία παλιά (νομίζω 1970) όπου το διαμέρισμά μου είναι στο τελευταίο όροφο και η μισή ταράτσα μου ανήκει με το συμβόλαιο, τώρα με τις βροχές στάζει το ταβάνι. Η επισκευή της ταράτσας επιβαρύνει είναι κοινόχρηστη ή επιβαρύνει μόνο εμένα όπως λέει η διαχειρίστρια;
  Ευχαριστώ

  Reply
 31. Κώστας Ι.

  Καλημέρα και καλή χρονιά,

  Περιήλθε στην ιδιοκτησία μου ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκετε στο 4ο όροφο 4όροφης πολυκατοικίας,
  Η πολυκατοικία έχει 2 ταράτσες (εμπρός και πίσω). Η μπροστά που βρίσκεται ολόκληρη πάνω από το δικό μου διαμέρισμα αναφέρεται ως ιδιοκτησία του διαμερίσματός μου, επίσης σε αυτή υπάρχει και δωμάτιο το οποίο συνδέεται με εσωτερική σκάλα με το διαμέρισμα.

  Η ερώτησή μου είναι η εξής, στην ταράτσα που φέρεται ως ιδιοκτησία μου έχει εγκατασταθεί ηλιακός 3ου διαμερίσματος καθώς και κεραίες τηλεόρασης οι οποίες δεν είναι εκ κατασκευής αλλά με χύμα καλώδια που κρέμονται παντού. Υπάρχει κάτι που να με εμποδίζει να απαιτήσω την απομάκρυνση όλων αυτών εφόσον μάλιστα υπάρχει κοινόχρηστη ταράτσα η οποία έχει χώρο για όλα αυτά;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Reply
 32. Νόπη Π.

  Είμαι ιδιοκτήτρια τελευταίου ορόφου και η πολυκατοικία περιλαμβάνει 5 πανομοιότυπα οροφοδιαμερίσματα. Πρόσφατα επιδιορθώσαμε τους σοβάδες της οικοδομής και στεγανώσαμε την ταράτσα με ασφαλτόπανο. Έχουν συμφωνήσει όλοι οι συνιδιοκτήτες (5 οικογένειες)για τη δαπάνη ωστόσο ο πρώτος όροφος τώρα πλέον αρνείται να πληρώσει το μερίδιο του.Υπάρχει πρόβλεψη(νομοθεσία) σχετική με ποιους βαρύνει η δαπάνη στεγανοποίησης ταράτσας και το σοβάτισμα εξωτερικών τοίχων της πολυκατοικίας;

  Reply
 33. Παναγιωτης Γρηγορενας

  Ειμαι ιδιοκτηης διαμερισματος του 6 οροφου ρετιρε εξαοροφης οικοδομης ετους κατασκευης 2009…
  Φετος διαπιστώθηκε υγρασια στην οροφη του διαμερισματος σε δυο σημεια μετα από δυνατή βροχόπτωση…
  Κατοπιν αυτού διαπιστωθηκε πως η υγρομόνωση της ταρατσας ειναι η αιτία της υγρασιας αυτης στην οροφη του διαμερίσματός μας…και χρηζει εκ νεου υγρομόνωσης?????

  ΕΡΩΤΗΣΗ…
  1.- Εχουν το δικαιωμα αρνησης της επισκευής της ζημίας αυτής οι αλλοι 5 συνιδιωκτητες στη γεν συνελευση υων ιδιοκτητών??,(ειμαστε ολοι ιδιοκτητες)

  2.- Ποιος πληρωνει την επισκευή …??,?
  Ολοι εξ αδιαιρέτου????
  Η ο διαμενων στον τελευταιο όροφο????
  Εχουν δικαιωμα αρνησης συμμετοχης στη δαπανη για την υγρομόνωση οι υπόλοιποι ιδιοκτητες ?????

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…..

  Reply
 34. Panagiwtou

  Ταράτσα με 4 διαμερίσματα τα 3 εχουν συμβόλαιο αγοράς της για χρήση το 1/4
  ειναι κοινόχρηστος χώρος για τα 8 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στα κοινόχρηστα μπαινουν δαπάνες επισκευών και για τα 3/4 ή είναι η δαπανη δική τους? Και σημμετέχουν και σε δαπάνες που αφορούν την κοινόχρηστη?
  Π.χ. μονωση, επισκευή πλακακια ή υγρασίας

  Reply
  1. ημητρης

   Μενω στο τελευταιο οροφο της πολυκατοικίας και εκανα μονωση στην πλακα σε αυτο το μερος υπαρχουν ηλιακοι των γειτονων μπορω να τα βγαλω και να βαλω το δικο μου ηλιακο σε παρενθεση ειχα προβλημα με την υγρασία αλλα τα κατω διαμερισματα ελεγαν οτι δεν τους αφορα και ημουν αναγηασμενος να το κανω μόνος ειχα μαυρα νταβανια απαντηστε τι πρεπει να κανω τα χρηματα γιατι μονωση δεν μου τα δωσανε και τωρα μαλωνουν οτι δεν τα βγαζουν

   Reply
 35. ημητρης

  Μενω στο τελευταιο οροφο της πολυκατοικίας και εκανα μονωση στην πλακα σε αυτο το μερος υπαρχουν ηλιακοι των γειτονων μπορω να τα βγαλω και να βαλω το δικο μου ηλιακο σε παρενθεση ειχα προβλημα με την υγρασία αλλα τα κατω διαμερισματα ελεγαν οτι δεν τους αφορα και ημουν αναγηασμενος να το κανω μόνος ειχα μαυρα νταβανια απαντηστε τι πρεπει να κανω τα χρηματα γιατι μονωση δεν μου τα δωσανε και τωρα μαλωνουν οτι δεν τα βγαζουν

  Reply

Απάντηση