Συντονισμένη μείωση επιτοκίων κατά 0,50% από τις κεντρικές τράπεζες

By | 08/10/2008

Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,50%, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Fed «έκοψε» το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,50% σε 1,50%, η ΕΚΤ κατά 0,50% σε 3,75%, η Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,50% σε 4,50%.

Τα επιτόκια μείωσαν ακόμα οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Σουηδίας.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα «έκοψε» το βασικό επιτόκιο κατά 0,27%, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας (με επιτόκιο μόλις 0,50%) είπε ότι στηρίζει την κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην «παγωμένη» διατραπεζική αγορά χρήματος.

Τα ευρωπαϊκά επιτόκια μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει αυξήσει τους πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και συνεπώς έχει μειώσει περαιτέρω τους ανοδικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αποτελεί ένδειξη ενδυνάμωσης της οικονομίας και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

[Πηγή]

Απάντηση