Η Ανατολική Αττική χτίζεται χωρίς αποχετευτικό δίκτυο

By | 06/10/2008

Αχανείς πόλεις έγιναν τα χωριά της Ανατολικής Αττικής, δίχως όμως την απαιτούμενη υποδομή σ’ έναν από τους βασικότερους τομείς. Αποχετευτικό δίκτυο και Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) δεν υπάρχουν κι ας πρόκειται για έργα τα οποία σε όλες τις προηγμένες χώρες κατασκευάζονται πριν τις κατοικίες.

Σε πέντε δήμους, Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Νέα Μάκρη και Ραφήνα, τα έργα για την αποχέτευση και τα ΚΕΛ βρίσκονται στο μηδέν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως διευκρινίζεται από την Κομισιόν, τα έργα υποδομής δεν έχουν χρηματοδοτηθεί εξαιτίας των αντιδράσεων των πολιτών, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει με την κατασκευή των νέων ΧΥΤΑ σε Κορωπί και Γραμματικό.

Οι δήμοι ζητούν ξεχωριστούς βιολογικούς, αρνούμενοι να δεχτούν τα λύματα του γείτονά τους. Για την έλλειψη συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των λυμάτων στις 5 πόλεις της Ανατολικής Αττικής, η χώρα μας καταδικάστηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 25 Οκτωβρίου 2007 και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα προχωρά η διαδικασία που προβλέπεται για μη συμμόρφωση με απόφαση του ΔΕΚ και θεωρείται βέβαιη η δεύτερη καταδίκη της χώρας μας.

Η κατάσταση στην Ανατολική Αττική έχει φτάσει στο απροχώρητο και πολλοί δημότες αντί να αδειάζουν τους βόθρους τους με βυτιοφόρα, διοχετεύουν τα ακάθαρτα νερά στους δρόμους.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα Σπάτα. Ο δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αναγκάστηκε να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων από 100 έως 1.000 ευρώ σε δημότες που ακολουθούν αυτήν την τακτική «διαχείρισης» των λυμάτων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τον περασμένο Απρίλιο.

[Πηγή]

One thought on “Η Ανατολική Αττική χτίζεται χωρίς αποχετευτικό δίκτυο

Απάντηση