Διαχείριση απορριμμάτων

By | 29/09/2008
Photobucket

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Δήμων και ιδιωτών για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων!

Καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων αυξάνονται, ο ανταγωνισμός  για το ποιος θα έχει πρόσβαση στο “χρυσό” των σκουπιδιών έχει γίνει ανελέητος. “Η παλιά νομοθεσία στηριζόταν στο γεγονός ότι μόνο οι Δήμοι παραδοσιακά ασχολούταν μ΄ αυτό τον τομέα. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, και χρειάζονται νέες ρυθμίσεις για το καλό του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας”, δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ανακύκλωσης.

Εν τω μεταξύ καταναλωτικές οργανώσεις διατυπώνουν την άποψη ότι από τη στιγμή που η ανακύκλωση αφήνει τόσα κέρδη, θα ήταν δίκαιο να εισπράττουν κάποια αμοιβή και τα νοικοκυριά για τα σκουπίδια που παράγουν (και που τα εναποθέτουν σε έναν από τους 4 –ανάλογα με το είδος σκουπιδιού- αγωγούς-καταπέλτες, οι οποίοι τα προωθούν απευθείας στον τοπικό σταθμό μεταφόρτωσης)

Οι Δήμοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονται ότι ενώ αυτοί έκαναν τόσα χρόνια τη “λάντζα”, τώρα η δραστηριότητα αυτή είναι επικερδής, οι ιδιώτες προσπαθούν όψιμα να μπουν στο παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας παρουσιάζει υψηλά κέρδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδημοτική επιχείρηση της ευρύτερης περιοχής της συμπρωτεύουσας είχε το 2007, κέρδη 156.000.000 €, ενώ η αντίστοιχη δημοτική επιχείρηση της πρωτεύουσας πέρα από την επεξεργασία των δικών της σκουπιδιών, εισήγαγε πέρσι από το εξωτερικό 470.000 τόνους σκουπιδιών προς επεξεργασία, ενώ έχει την δυνατότητητα επεξεργασίας ακόμη 1.000.000 τόνων ετησίως

Επιστημονική φαντασία;

Αν μιλάμε για την Ελλάδα ναι. Είναι πραγματικότητα όμως αν μιλάμε όμως για τη Σουηδία (είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ποντίκι» της 25-9-08)

[Πηγή]

Απάντηση