Εγκλωβισμένοι στα ασανσέρ εκατομμύρια ιδιοκτήτες

By | 26/09/2008

Photobucket

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αφού είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν και να προσαρμόσουν τους ανελκυστήρες των πολυκατοικιών τους στους κανόνες ασφαλείας και νομιμότητας που επιβάλλει η κοινή υπουργική απόφαση 1797 του 2005.

Ενα μέτρο που η εφαρμογή του έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό τόσο στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ένα καινούργιο χαράτσι, όσο και στους διαχειριστές των πολυκατοικιών που είναι υποχρεωμένοι να εξηγήσουν στους ιδιοκτήτες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, γεγονός λίγο δύσκολο…αφού ούτε και οι ίδιοι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς.

Οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα πολιτών και φορέων ανάγκασαν το υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει τρία χρόνια παράτηση (έως τις 31-12-2011) για την ολοκλήρωση των έργων στους ανελκυστήρες, ενώ προτίθεται να τροποποιήσει την κοινή υπουργική απόφαση 1797 και σε άλλα σημεία, έτσι ώστε η διαδικασία εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων να γίνει πιο απλή για τους καταναλωτές.

Σήμερα πάντως και με αυτά που ισχύουν μέχρι στιγμής, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να εκσυγχρονιστούν οι ανελκυστήρες που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες είναι τόσο πολύπλοκη και γραφειοκρατική, που ένας διαχειριστής πολυκατοικίας θα πρέπει να διαθέσει αρκετές ώρες για να ενημερωθεί και άλλες τόσες για να πάρει προσφορές από συντηρητές και να κλείσει τα ραντεβού με τους ελεγκτές.

Εκτός όλων αυτών, όσο παράξενο και αν ακούγεται θα πρέπει να είναι γνώστης και χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή, γιατί μόνο μέσω του Διαδικτύου μπορεί να εντοπίσει και να επιλέξει τον ιδιωτικό φορέα ελέγχου, ο επιθεωρητής του οποίου θα πάει στην πολυκατοικία για να ελέγξει το ασανσέρ πριν και μετά τον εκσυγχρονισμό του. Πάντως και σ’ αυτό το σημείο επικρατεί ασάφεια, αφού οι διαχειριστές δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να καλέσουν πρώτα τον συντηρητή τους ή να ξεκινήσουν τις διαδικασίες από τον ελεγκτή.

Οσο για το κόστος της προσαρμογής των ανελκυστήρων στους κανόνες ασφαλείας και νομιμότητας της ΚΥΑ 1797; Εδώ και αν επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι προσφορές που δίνουν οι εταιρείες συντήρησης, επισκευής και εγκατάστασης ανελκυστήρων ανεβοκατεβαίνουν όπως και τα ασανσέρ. Οι αποκλίσεις στις τιμές είναι τεράστιες. Ξεκινούν από 5.000 και φτάνουν ακόμα και τις 20.000 ευρώ. Εν μέσω αυτού του αλαλούμ το υπουργείο Ανάπτυξης αναγκάστηκε να πάρει κάποια καινούργια μέτρα με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Ετσι, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι στις 31-12-2008 θα έληγε η προθεσμία για την ολοκλήρωση των έργων του εκσυγχρονισμού σε μια κατηγορία ανελκυστήρων (αυτούς που είχαν εγκατασταθεί πριν από 30 και πλέον χρόνια), όπως δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μελ. Τζαφέρης η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 31-12-2011. Ο κ. Τζαφέρης έκανε γνωστό επίσης ότι το υπουργείο προτίθεται εκτός από την παράταση της ημερομηνίας να τροποποιήσει την ΚΥΑ του 2005 και σε άλλα σημεία, τα οποία καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη και γραφειοκρατική την αδειοδότηση των ανελκυστήρων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, υποστηρίζει ότι δέχεται καθημερινά εντονότατες διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες και διαχειριστές απ’ όλη τη χώρα και υποστηρίζει ότι με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) 1797 του 2005, εκατομμύρια ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτιρίων σε όλη τη χώρα είναι σήμερα «όμηροι» ενός ανεξέλεγκτου συστήματος που λειτουργεί προς όφελος ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού κύκλου.

«Εχει δίκιο που διαμαρτύρεται ο κόσμος για τα υψηλά κοστολόγια», επισημαίνει από την άλλη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) Γιώργος Βλασσόπουλος και ρίχνει όλη την ευθύνη στους ιδιωτικούς φορείς ελέγχου. «Αυτοί ευθύνονται για τα υψηλά κοστολόγια λόγω των εκτιμήσεων που κάνουν σε πολλά σημεία αναβάθμισης, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τα έξι συγκεκριμένα σημεία που προβλέπει η ΚΥΑ», υποστηρίζει.

Υστερα απ’ όλα αυτά ένα είναι το σίγουρο: ότι οι πολίτες αυτής της χώρας για ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολους και ακατανόητους νόμους, «όμηροι» συμφερόντων επαγγελματικών κύκλων και παντελώς απροστάτευτοι. Και βεβαίως ο αντίλογος λέει: «Μα, δεν έχει σημασία η ασφάλεια του πολίτη;» Και η απάντηση εύλογη: «Ναι, αρκεί αυτή να επιτυγχάνεται με απλές και διαφανείς διαδικασίες».

[Πηγή]

11 thoughts on “Εγκλωβισμένοι στα ασανσέρ εκατομμύρια ιδιοκτήτες

 1. proedros

  πως πληρώνεται η αγορά ενός καινούργιο ανσασέρ?σε οικοδομή με 11 ιδιοκτήτες και 6 ορόφους.

  Reply
 2. Μάγδα

  Υπάρχει εν τέλει επίσημη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης για την περιβόητη παράταση για την αναβάθμιση των ασανσέρ?

  Reply
 3. HaVai

  Άρθρο 15 ΦΕΚ 1797 21/12/2005
  Παράταση Προθεσμιών
  ΦΑ’ 9.2/7543/403

  2α) Ανελκυστήρες χωρίς στοιχεία νομιμότητας 21/12/2006 31/12/2008
  2β) Ανελκυστήρες με προέγκριση 21/12/2007 31/12/2008
  2γ) Ανελκυστήρες άνω των 30 ετών 21/12/2009 31/12/2009
  2δ) Ανελκυστήρες άνω των 40 ετών 21/12/2008 31/12/2008
  2ε) Ανελκυστήρες νεότεροι των 30 ετών 21/12/2010 21/12/2010
  2στ) Ανελκυστήρες που εξυπηρετουν ευρύ κοινό
  (δημόσιοι χώροι, νοσοκομεία, ξενοδοχεία κτλ) ανά έτος ανά έτος

  H πρώτη ημερομηνία είναι η αρχική και η 2η της παράτασης.

  Πηγή: http://www.liftshop.gr/category.asp?catid=589

  Νομοθεσία για ανελκυστήρες μπορείς να βρείς εδω: http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=1586

  Reply
 4. Μάγδα

  Ευχαριστώ πάρα πολυ. Πάντως για την παράταση μέχρι το 2011, που είχε ακουστεί πρόσφατα, δεν υπάρχει κάτι νεότερο έτσι?

  Reply
 5. ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟΥ ΦΕΚ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ,

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  Reply
 6. lift

  τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα για παράταση στους ελέγχους των παλαιών ανελκυστήρων

  μέχρι σήμερα 18/12/08 δεν υπάρχει καμιά μα καμία παράταση στους ελέγχους των παλαιών ανελκυστήρων

  σύμφωνα με την νομοθεσία στης 23/12/08 λήγει η προθεσμία για τους ανελκυστήρες χωρίς στοιχεία νομιμότητας, τους ανελκυστήρες με προέγκριση και τους ανελκυστήρες που είναι τριάντα χρονών και άνω,
  όπως επίσης στης 23/12/10 λήγει η προθεσμία για τους ανελκυστήρες που είναι κάτω από τριάντα χρονών

  από πληροφορίες που έχω εδώ και πολύ καιρό (από το Πάσχα περίπου)
  αλλά δεν τις ανέβασα στο φόρουμ για να μην δημιουργηθεί σύγχυση,
  θα δοθεί παράταση μόνο στην πρώτη κατηγορία (δηλαδή για τους ανελκυστήρες χωρίς στοιχεία νομιμότητας, τους ανελκυστήρες με προέγκριση και τους ανελκυστήρες που είναι τριάντα χρονών και άνω)
  ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι ότι, δεν προλαβαίνουν τα τεχνικά γραφεία να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σε τόσους πολλούς ανελκυστήρες ,
  ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλοί διαχειριστές δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα του θέματος (για διάφορους λόγους) και δεν κάνουν έλεγχο στον ανελκυστήρα

  η παράταση που θα δοθεί θα είναι δύο χρόνια μέχρι το 2010-2011

  δηλαδή τελικά όλοι οι ανελκυστήρες θα έχουν προθεσμία μέχρι 2010-2011

  κατά την γνώμη μου αυτό δεν σημαίνει τίποτα
  γιατί άμα τα βάλουμε τα πράγματα κάτω θα δούμε ότι ένας παλαιός ανελκυστήρας για να επισκευαστεί θέλει μέσο όρο μία βδομάδα
  οπότε 100 ανελκυστήρες θέλουν 100 βδομάδες
  δηλαδή ένα μικρό γραφείο συντηρήσεων που έχει 100 ανελκυστήρες θα πρέπει να τα παρατήσει όλα και να τρέχει μόνο για επισκευές για δύο χρόνια για να προλάβει τις προθεσμίες
  πράγμα που το θεωρώ εγώ αδύνατον
  δηλαδή μία τρύπα στο νερό

  οπότε το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά είναι ότι κάνετε τον έλεγχο και της επισκευές στον ανελκυστήρα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μην κρύβεστε πίσω από παρατάσεις και άλλα

  επίσης θέλω να πω ότι από τότε που είμαι στο χώρο του ανελκυστήρα δηλαδή από το 1980 περίπου το μόνο που ακούω από την πολυκατοικία είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά ,
  θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας

  πηγή http://www.anelkistiras.com

  Reply
 7. SAKIS 1936

  Παρακαλω γνωριστε μου εαν υπαρχει καμια καινουρια αποφαση για τους κανονες ασφαλειας και νομιμοτητας των ανελκυστηρων που επειβαλει η κοινη Υπουργικη Αποφαση 1797 του 2005.
  Εκτος απο την παραταση των τρειων ετων, εως
  31-12-2011.

  Reply
 8. Στάθης

  Στη δικιά μου πολυκατοικία γίνεται χαμός με το ασανσέρ. Ο τεχνικός είπε θα το κλειδώσει για λόγους ασφαλείας και οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να πληρώσουν για επιδιορθώσεις!

  Reply
 9. νικος

  το ασανσερ της πολυκατοικιας μας ειναι ανω των 30 ετων και χωρις να κινησει ο διαχειριστης διαδικασιες ελεγχου και πιστοποιησης. Επειδη το ασανσερ ειναι σαραβαλο και εγω δεν θελω να παιζω με την ασφαλεια μου ζηταω απο τους αλλους δυο συνιδιοκτητες να το ανακαινισουμε και αυτοι μου λενε δεν πληρωνουν.
  1)Αν εγω κανω καταγγελια στον Δημο ή στην Νομαρχια ισχυει οτι ο διαχειριστης δεχεται προστιμο και στην συνεχεια ολοι οι συνιδιοκτητες πληρωνουν για την ανακαινιση του ανελκυστηρα?
  2)Απο την στιγμη που απο τον αρμοδιο φορεα διαπιστωθει οτι δεν υπαρχει πιστοποιηση και το ασανσερ ειναι εκτος νομου τοτε κοβεται αυτοματα και το ασανσερ μεχρι να ανακαινιστει? Αυτο με ενδιαφερει γιατι εγω ειμαι στο ρετιρε (3ος οροφος). Οι αλλοι δυο συνιδιοκτητες δεν εχουν προβλημα αφου ειναι στον 1ο και στον 2ο επομενως στην περιπτωση που κοπει η λειτουργια του ασανσερ εγω θα πρεπει να μετακομισω μεχρι να φτιαχτει

  Reply

Απάντηση