Έκθεση υψηλής αποδοτικότητας για τον κλάδο σύγχρονης δόμησης

By | 18/09/2008

Photobucket

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες τόσο των διοργανωτών όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενεργειακής αποδοτικότητας και των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ενόψει της 2ης BuildingGreen Expo που θα διεξαχθεί μεταξύ 5 και 8 Δεκεμβρίου 2008 στο εκθεσιακό κέντρο Expo Athens στη Ανθούσα Αττικής.

Η ανάδειξη των τεχνολογιών, των προϊόντων και των υπηρεσιών εκείνων που συμβάλλουν σε μια ριζικά διαφορετική ενεργειακή συμπεριφορά του κτιριακού τομέα, που θα εξοικονομεί ενέργεια, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα διαμορφώνει ένα ευχάριστο και βιώσιμο εσωτερικό περιβάλλον αποτελούν τις βασικότερες επιδιώξεις της 2ης Διεθνούς Έκθεσης BuildingGreen Expo, που θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Expo Athens.

Οι διοργανωτές της BuildingGreen Expo φιλοδοξούν επίσης να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς της αγοράς της σύγχρονης δόμησης γύρω από τα σύγχρονα υλικά και υπηρεσίες που αναδεικνύουν το “πράσινο κτίριο” και εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση.

Η έκθεση θα εκτείνεται σε δύο επίπεδα, τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό τους έχουν ήδη “κλειστεί” από σημαντικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς. Το γεγονός ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όπου η χώρα μας συζητά πώς και με ποια μέτρα θα προωθήσει τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων της, μετά και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου όπου εξειδικεύονται τα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, αποτελεί μια ιδανική συγκυρία. Διότι το ενδιαφέρον της αγοράς πλέον στρέφεται όχι γενικά στα μεγέθη των κτιριακών κατασκευών αλλά και στις ενεργειακές προδιαγραφές με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται, ώστε να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και να γίνονται πιο φιλικά στο χρήστη τους αλλά και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Από την άλλη, τα μηνύματα που έρχονται διεθνώς για την οριακή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος απόρροια της ολοένα και μεγαλύτερης ενεργειακής σπατάλης στηνοποία συντελεί σημαντικά και ο κτιριακός τομέας, οφείλουν να μας ευαισθητοποιήσουν. Για παράδειγμα, αίσθηση έχει προκαλέσει η εκτίμηση ότι το φετινό καλοκαίρι οι πάγοι της Αρκτικής θα λιώσουν ολοκληρωτικά, κάτι που εάν συμβεί, θα είναι μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία.

Επομένως, ο χρόνος που περνά δεν είναι μόνο …χρήμα αλλά και απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος έτσι όπως το παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Όλοι οι φορείς, οι επιχειρήσεις, η Πολιτεία και οι θεσμοί που εμπλέκονται στο θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης οφείλουν να δράσουν συνδυασμένα και αποτελεσματικά.

Ο κτιριακός τομέας μπορεί να στείλει το μήνυμα της δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή ταυτότητα ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα αντιστροφής της κατάστασης, όσο ακόμα δεν είναι αργά.

Στη 2η BuildingGreen Expo γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να προβληθεί το σύνολο των προϊόντων και των τομέων που συμβάλλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων. Για αυτό και η έκθεση έχει δομηθεί σε οκτώ επιμέρους τομείς με τα ανάλογα εκθέματα:

• Δομικά υλικά ενεργειακής αποδοτικότητας
• Τεχνολογίες κτιριακού κελύφους
• Μονωτικά υλικά
• Έξυπνα κτίρια (building automation)
• Συστήματα τεχνητού – φυσικού φωτισμού
• Ενεργειακή διαχείριση κτιρίων (θέρμαν-
ση, ψύξη και αερισμός)
• Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων

Απάντηση