Εντείνεται η κρίση στα ακίνητα

By | 16/09/2008

Photobucket

Στο 18,4% έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους η «βουτιά» στην οικοδομή, καθώς το μεγάλο «στοκ» απούλητων κατοικιών, οι ακριβές -ακόμα- τιμές και τα υψηλά επιτόκια πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική αγορά ακινήτων.

Οι κατασκευαστές έχουν ουσιαστικά «παγώσει» τις ανεγέρσεις νέων οικοδομών το τελευταίο έτος, αφού μετά το «μπουμ» της οικοδομικής δραστηριότητας που προηγήθηκε της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, πολλές κατοικίες έμειναν απούλητες.

Το απόθεμα απούλητων κατοικιών μόνο στην Αττική υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 100.000, όταν ετησίως αγοράζονται περί τις 30.000 – 40.000 κατοικίες στην καλύτερη περίπτωση.

Όμως, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές υποχωρούν, αλλά με χαμηλό ρυθμό ακόμα.

Έτσι, τόσο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές όσο και οι κατασκευαστές προτιμούν τη λύση του ενοικίου, καθώς οι πρώτοι δεν μπορούν να αντέξουν τις υψηλές δόσεις του στεγαστικού δανείου, ενώ οι δεύτεροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μειώσουν σημαντικά τις τιμές ώστε να πωλήσουν.

Η μεγαλύτερη μείωση στην έκδοση αδειών σημειώθηκε στην περιφέρεια Αττικής (25,3%), στη Θεσσαλία (24%) και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (23,8%).

Αύξηση στον αριθμό των αδειών σημειώθηκε μόνο στην περιφέρεια του νότιου Αιγαίου, αλλά και αυτή ήταν περιορισμένη (5,5%).

[Πηγή]

Απάντηση