Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης

Οδηγίες για το πετρέλαιο θέρμανσης
Απάντηση
Giannis4
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 12, 2012 10:06 am

Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης

Δημοσίευση από Giannis4 »

Καλημέρα σας κ καλώς σας βρήκα.

Λοιπόν έχω μια ερώτηση πάνω στο επίδομα θέρμανσης.

Είμαι σε ένα κτίσμα όπου υπάρχουν 2 διαμερίσματα ,εγω δλδ και ακόμα ένας απο κάτω, χωρίς να το θέλω έχω γίνει διαχειριστής 8-) γιατί το ρεύμα ειναι σε εμένα , το πετρέλαιο κόβετε σε εμένα και γενικά τα έχω αναλάβει όλα..δυστυχώς.

Το ερώτημα μου ειναι, μπορώ εγώ να ζητήσω το επίδομα? ώς τί? και για εμένα και για τον κάτω κάτοικο?
Οσο αφορά τα χιλιοστά ,δεν έχω κάτι που να μου δείχνει τα χιλιοστά γιατι είμαι ένοικος, το μονο που μπορώ να χρησιμοποιήσω ειναι η ωρομέτρηση. Απο που βρίσκω τα χιλιοστά?

Επίσης κάτι άλλο , ήτανε καλύτερο να ζητήσω εγώ το επίδομα για εμένα ,για ολο το πετρέλαιο και να το χωρίσω δια του 2 , σε εμένα και τον κάτω δλδ?

Ευχαριστώ πολύ.

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από mimis50 »

Πιστεύω ότι θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Από econews.gr

15-11-2012
Πρεμιέρα κάνει σήμερα το απόγευμα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η ηλεκτρονική εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, την Τετάρτη υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά όρια των δικαιούχων.
Παράλληλα ορίζεται η διαδικασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει με τους φορολογούμενους που εντός του 2012 μετακόμισαν σε πιο κρύες περιοχές και δικαιούνται υψηλότερο επίδομα σε σχέση με την κατοικία που αναγράφεται στην φετινή φορολογική δήλωση καθώς και αυτούς που μεταβλήθηκε επί τα χείρω η περιουσιακή τους κατάσταση.
Ειδικότερα, στην υπουργική απόφαση συμπεριελήφθη ειδική πρόβλεψη που δίνει τη δυνατότητα στις δυο αυτές κατηγορίες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση στην ΓΓΠΣ για την αλλαγή των στοιχείων τους ώστε να λάβουν το επίδομα.
Η διαδικασία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από σήμερα το απόγευμα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και να επιλέγουν την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
Κατά την είσοδο τους θα συμπληρώνουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και το κωδικό που περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
Κατόπιν θα συμπληρώνουν τα στοιχεία για το εισόδημα του 2011, τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας τους και τα στοιχεία της απόδειξης αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης.
Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα στοιχεία και στη συνέχεια θα πιστώνει το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
16-11-2012
Επίδομα θέρμανσης: αναλυτικά η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για κριτήρια και δικαιούχους
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Απόφαση για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Στην απόφαση καθορίζονται το ύψος, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια καθώς και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.
Ειδικά, για τους έγγαμους δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε.
2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ)Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης , όπως αυτά δηλώνονται.
δ) Η επαγγελματική στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.
Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης
Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του ν.3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δεδομένου ότι ο δικαιούχος είχε υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.
Καθορισμός του ύψους του επιδόματος.
Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού
2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία.
Α΄ΖΩΝΗ 25 3.000
Β΄ΖΩΝΗ 15 1.800
Γ΄ΖΩΝΗ 8 960
Δ΄ΖΩΝΗ 5 600
Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.
3.Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.
4.Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εν απομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.
Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους
1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συ¬μπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμ¬βάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.
2. α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία :
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τα ακόλουθα στοιχεία :
- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη .
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, το Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με σχετική αιτιολογία.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.
ζ) Τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 73 παραγρ.2 του 2960/01 και τις διατάξεις της αριθ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ.1034/14-2-2008 ΑΥΟ (ΦΕΚ307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών .
Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επιδόματος.
1. Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της Γ.Γ.Π.Σ. ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις , με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.
2.Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.2362/95 (Α.247) περί δημόσιου λογιστικού και εντός είκοσι (20) ημερών από την μεταγενέστερη των ημερομηνιών υποβολής της αίτησης του δικαιούχου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..
Η Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30). της Γ.Γ.Π.Σ. επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια δημιουργεί:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.
Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.
3. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ.Κράτους, η οποία εκδίδει βάσει αυτής ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200, «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών», με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30), στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 – «Επίδομα θέρμανσης».
β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ.Κράτους.
β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24-Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγρ.2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
6. Η Δ24- Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου, λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.
8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
9. To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
10.Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Έλεγχος δικαιούχων
1 Η Γ.Γ.Π.Σ. μετά την, κατά τις παραγρ.1 και 2 του άρθρου 5 της παρούσας, επεξεργασία και έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί στο TAXIS καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ., που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.
2 Οι κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενες καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου οι Υπηρεσίες αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.
3 Οι Δ.Ο.Υ. μετά την διενέργεια του ελέγχου, προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη Γ.Γ.Π.Σ. για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.
4 Ο έλεγχος των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης διενεργείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3492/2006 (Α.210).
.

Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων
1.Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
2.Στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
3.Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του ν.2960/01.

16-11-2012
Χρήσιμος οδηγός με 23 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους:
1. Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων η οποία ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο “Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης”;α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι .
β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
γ. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τυχαίνει το όνομα χρήστη σας να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών. (βλέπε αντίστοιχο FAQ).
δ. Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος του χρήστη θα γίνεται επίσης καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος, ενώ θα καταγράφεται και το όνομα του χειριστή που συμπληρώνει το αίτημα. Η δυνατότητα αυτή δε θα προσφέρεται για διαχειριστές – εκπροσώπους.
2.Είμαι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών TAXISnet αλλά έχω ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει να κάνω επανεγγραφή ή μπορώ να κάνω την αίτηση χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ μου και τον αριθμό ειδοποίησης;
Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος. Ωστόσο συνιστάται να ζητήστε και ανακτήστε ξανά τους κωδικούς σας στο
TAXISNET. Εάν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό, καλέστε την γραμμή υποστήριξης του κέντρου εξυπηρέτησης (HELP DESK / CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.
3.Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ) ;
α. Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος
Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους
β. Εφαρμογή Διαχειριστών – Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης
4.Ποια δυνατότητα δίνει στο χρήστη, η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;
Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Επίσης ο Διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει τα στοιχεία σε περίπτωση αλλαγής ενοίκων (μετακομίσεις κλπ).
5. Με ποιο τρόπο θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);
Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται πλήρως μέσω διαδικτύου και θα καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISnet της Γ.Γ.Π.Σ.. Στη διαδικασία εμπλέκονται οι πολίτες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος, καθώς και οι διαχειριστές-εκπρόσωποι πολυκατοικιών και ολιγοκατοικιών με κοινή κατανάλωση πετρελαίου.
6. Είμαι Διαχειριστής. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι από κάθε πολυκατοικία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);
Προσοχή! Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης (ΠΟΛ) που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό κόμβο της Γ.Γ.Π.Σ. και θα προβλέπει τους δικαιούχους. Ωστόσο, διευκρινίζεται πως ο διαχειριστής δε χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Επιδόματος. Οφείλει να εισάγει και να επικαιροποιεί, όποτε χρειάζεται, την εικόνα των ενοίκων.
7. Είμαι διαχειριστής και αφού εισάγω τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ρεύματος εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Τι να κάνω;
Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισάγετε ορθά τον αριθμό, ο οποίος αποτελείται από 9 ψηφία. Αν είστε βέβαιοι ότι εισάγετε σωστά τον αριθμό επικοινωνήστε με το call center.
8. Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;
Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:
α. Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά)
β. Ονοματεπώνυμο
γ. Όροφο
δ. Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και τις Οδηγίες Χρήσεως της Εφαρμογής Διαχειριστή.
9. Είμαι Διαχειριστής και κάποια διαμερίσματα είναι μονίμως κλειστά. Πρέπει να δηλωθούν τα χιλιοστά τους στη Φόρμα Κατανομής Ενοίκων Πολυκατοικίας ή όχι;
Ναι, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).
10. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν Κοινόχρηστο;
Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά συμφωνήστε σε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.
11. Είμαι ο Νέος Διαχειριστής και η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης από (τον προηγούμενο διαχειριστή) είναι σε εκκρεμότητα (έχει κενά που χρειάζονται συμπλήρωση). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;
Πρέπει άμεσα ο προηγούμενος διαχειριστής να κάνει τροποποίηση των Στοιχείων Διαχειριστή, ορίζοντας ΕΣΑΣ ως ΕΠΟΜΕΝΟ (ΑΦΜ και Ονοματεπώνυμο Διαχειριστή). Η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη στην αμέσως επόμενη έκδοση της εφαρμογής Διαχειριστή.
12. Είμαι ο Νέος Διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των Ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα, ενώ η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;
Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή.
13. Έλαβα ένα e-mail «Ο Διαχειριστής άλλαξε τα χιλιοστά θέρμανσης του διαμερίσματός σας», αλλά εγώ τα είχα εισάγει τα σωστά; Τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω;
Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή, να συμφωνήσετε ποιος έχει δίκιο και αν χρειάζεται να γίνει η κατάλληλη διόρθωση από τον διαχειριστή.
14. Έχουμε ήδη αποκτήσει «κεντρικό» ΑΦΜ πολυκατοικίας από τη ΔΟΥ. Που τον δηλώνουμε;
Σε αυτήν τη διαχειριστική περίοδο ο ΑΦΜ Πολυκατοικίας δεν συμμετέχει στη τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, θα πρέπει να ενημερωθεί ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης ώστε το τιμολόγιο να εκδοθεί στον ΑΦΜ του Διαχειριστή/Εκπροσώπου.
15. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Τι κάνω;
Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη Γ.Γ.Π.Σ. μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ.
16. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο (τιμολόγιο 03/04/2012) και έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;
Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.
17. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Μάρτιο (π.χ. τιμολόγιο 03/03/2012), το οποίο όμως έχει καταναλωθεί κατά το ½ της ποσότητός του (έχουν ήδη καταναλωθεί 1000 από τα 2000 lt), ενώ έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;
Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.
18. Είμαστε μια διπλοκατοικία, όπου κάθε κατοικία έχει δικό της καυστήρα; Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;
Εάν προμηθεύεστε χωριστά πετρέλαιο θέρμανσης, τότε κάνετε χωριστή αίτηση ως κάτοικοι μονοκατοικίας, χωρίς να δημιουργήσετε κάποια πολυκατοικία. Αν προμηθεύεστε κοινό πετρέλαιο (κοινή δεξαμενή), τότε θα πρέπει ένας από εσάς να δημιουργήσει μια πολυκατοικία ως εκπρόσωπος και να εισάγει τα δύο διαμερίσματά σας.
19. Είμαστε ένα κτήριο με 4 κατοικίες, όπου οι κατοικίες ανά δύο έχουν κοινό καυστήρα; Πώς πρέπει να δηλώσουμε το κτήριο;
Για κάθε ζευγάρι κατοικιών με κοινό καυστήρα θα οριστεί ένα εκπρόσωπος, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πολυκατοικία με τα δύο διαμερίσματα που έχουν τον κοινό καυστήρα. Οπότε τελικά θα δημιουργηθούν δύο ολιγοκατοικίες, με ξεχωριστό εκπρόσωπο.
20. Είμαστε μια διπλοκατοικία με κοινό καυστήρα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το μοιραζόμαστε ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός, ενώ δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά (500 και 500) ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία (π.χ. 60% με 40%) οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά (π.χ. 600 – 400).
21. Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα που όμως δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης, καθώς μοιραζόμαστε το κόστος με άλλους τρόπους. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά, ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.
22. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;
1. Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος.
2. Το Ονοματεπώνυμο.
3. Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού.
4. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας.
5. Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη πρέπει να γνωρίζετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
6. Ο όροφος.
7. Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων.
8. Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
9. Η υποχρέωση ή όχι υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 61 ΚΦΕ) του αιτούντος.
10. Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου.
23. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:
1) Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552 .
Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η Γ.Γ.Π.Σ. δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.
2) Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα.

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από mimis50 »

Καλησπέρα σας.
Προκειμένου σαν διαχειριστής να υποβάλλω στη ΓΓΠΣ τη σχετική αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, πρέπει μεταξύ άλλων να συμπληρώσω και «τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης».
Η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας είναι αυτόνομη με θερμιδομέτρηση. Σε άλλη πολυκατοικία , όπου κατοικεί συγγενικό μου πρόσωπο, η κεντρική θέρμανση είναι αυτόνομη με ωρομέτρηση. Κατά συνέπεια και στις δύο περιπτώσεις στον πίνακα υπολογισμού δαπάνης κατανάλωσης πετρελαίου το ποσοστό είναι διαφορετικό κάθε μήνα σε κάθε διαμέρισμα. Ποια ποσοστά πρέπει να μπουν στην αίτηση; Μήπως αυτά των έκτακτων δαπανών θέρμανσης; Παρακαλώ τη βοήθειά σας.
Σε κεντρική μη αυτόνομη θέρμανση (για να καλύψουμε όλες τις περιπτώσεις), πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά επειδή τα ποσοστά είναι σταθερά, καθ’ ότι εξαρτώνται μόνο από τα τετραγωνικά του διαμερίσματος. Ευχαριστώ Δημήτρης.

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από gtsoukn »

Σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως τρόπου λειτουργίας της θέρμανσης, ο υπολογισμός του επιδόματος θα γίνεται βάση χιλιοστών θέρμανσης.

Απόφαση για το Επίδομα Θέρμανσης

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από mimis50 »

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Καλό βράδυ.

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από gtsoukn »

mimis50 έγραψε:Είναι η μόνη λογική εξήγηση.
Αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να παίρνει κάποιος το επίδομα βάσει χιλιοστών τη στιγμή που αν δεν ανάψει καθόλου το καλοριφέρ πληρώνει μόνο το πάγιο.

Από την άλλη, ο διαχειριστής κάθε φορά θα έπρεπε να μπαίνει στο σύστημα και να καταχωρεί τις ώρες.

Toulipa
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2012 10:04 am

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από Toulipa »

Καλημέρα σας,
Παρακαλώ να με βοηθήσετε, γιατί δεν μπορώ να συννενοηθώ με τους άλλους ενοίκους.
Μένω σε μια οικοδομή τριών διαμερισμάτων, όλοι είναι ενοικιαστές έχουμε θέρμανση πετρέλαιο με ωρομέτρηση.
Τα άλλα δύο διαμερίσματα μου είπαν ότι δεν θα ανάψουν καθόλου τα καλοριφέρ κι οτι θα ζεσταίνονται με άλλους τρόπους (aircondition, σόμπα). κι έτσι μένει μόνο το δικό μου διαμέρισμα που θα καίει τον καυστήρα.
Τους είπα ότι θα πληρώνουν το ποσοστό επί του παγίου που τους αναλογεί είτε το ανάψουν, είτε όχι και διαφωνούν, λέγοντας ότι εμείς θα κλείσουμε την βάνα (η οποία είναι μέσα στα σπίτια τους). ;Έχοουν διακίωμα να το κάνουν αυτό?
Η πολυκατοικία δεν έχει άλλα κοινόχρηστα έξοδα (ασανσέρ, καθαρίστρια) μόνο μία κοινόχρηστη Δ.Ε.Η που συννενοηθήκαμε να την μοιραζόμαστε δια του 3.
Εγώ όμως θα αναλάβω την προμήθεια του πετρελαίου και έτσι θα δηλωθώ και ως διαχειριστής στην φόρμα του gsis.
Άλλα αν δηλώσω την οικοδομή τότε και αυτοί θα παίρνουν το επιδομα (αν το δικαιούνται βάσει κριτηρίων) σύμφωνα με τα χιλιοστά τους. Δηλαδή, αντι να πληρώσουν θα βγάλουν κιόλας απο το πετρέλαιο που θα βάλω εγώ και θα πληρώσω ΕΓΩ!!!
Είναι δυνατόν??? Τί μπορώ να κάνω ώστε την επιδότηση να την πάρω μόνο εγώ? Γιατί δεν υπάρχει και το κριτήριο των ωρών που καίει κάθε διαμέρισμα ώστε να είναι πιο δίκαιο. Να παίρνει επιστροφή αυτός που το καίεο και πληρώνει περισσότερο.
Βοηθήστε με παρακαλώ, δεν θέλω να είμαι εγώ το κορόιδο.

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από gtsoukn »

Toulipa καλημέρα και καλωσήρθες.

Στο ερώτημά σου, η απάντηση είναι το αμέσως προηγούμενο post.
Έτσι είναι ο νόμος-απόφαση.
Αν κάνεις κάτι άλλο παρανομείς.

Toulipa
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2012 10:04 am

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από Toulipa »

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και καλως σς βρήκα.
Δηλαδη εγώ θα πληρώσω το πετρέλαιο γιατί οι άλλοι αρνούνται να βάλουν αλλά το επίδομα θα το μοιραστούμε και μάλιστα δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό...τι να πω?
Τουλάχιστον πείτε μου ότι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το πάγιο που τους αναλογεί βάσει του μαθηματικού τύπου που δώσατε παραπάνω, ακόμη κι αν έχουν μηδενικές ώρες γιατι κι αυτό το αρνούνται και δεν ξέρω τί να κάνω.
Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από gtsoukn »

Η συμμετοχή στο πάγιο είναι δεδομένη εφόσον δεν έχουν προβεί σε διαδικασίες αποσύνδεσης και εγκατάστασης εναλλακτικού και μόνιμου τρόπου θέρμανσης*.

* Δες το σχετικό θέμα.

Toulipa
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2012 10:04 am

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από Toulipa »

Ευχαριστώ πολύ, θα το κοιτάξω

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από mimis50 »

Καλησπέρα σας.
Θα θέσω δύο ερωτήσεις σχετικές με το επίδομα θέρμανσης.
Στη συγκεκριμένη Απόφαση αναφέρει:

A/. Άρθρο 1
«Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης ………………………….
2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται».


Ερώτηση 1η: Στην πολυκατοικία, όπου είμαι διαχειριστής, υπάρχει ένα δυαράκι νοικιασμένο στο όνομα κάποιου πατέρα, ο οποίος κατοικεί σε άλλη πόλη, κατά συνέπεια θα δηλώσει άλλη κύρια κατοικία. Στο δυαράκι μένει η φοιτήτρια κόρη του που δηλώνεται προστατευόμενο μέλος.

Εγώ το διαμέρισμα αυτό το δηλώνω ή όχι στην αίτηση, αφού δεν είναι κύρια κατοικία του ενδιαφερόμενου και δεν δικαιούται επίδομα;

Β/. Άρθρο 4.
Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.
2. α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία :
………………………………………………………………………………….
«- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης»,


Ερώτηση 2η: Σε όλη την πολυκατοικία υπάρχουν ημιυπαίθριοι χώροι που μετατράπηκαν σε κύριες κατοικίες, δηλώθηκαν και τακτοποιήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία για 40 χρόνια και συμμετέχουν στη θέρμανση κανονικά όπως οι κύριοι χώροι.
Διαβάζοντας τον «ΟΔΗΓΟ ΧΡΗΣΗΣ - Υποβολή/Διαχείρισης Αιτήσεων Έγκρισης Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης», της ΓΓΠΣ αναφέρει ότι:
«Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά που δηλώνει ο χρήστης στη φόρμα είναι περισσότερα από αυτά που έχει δηλώσει στην κύρια κατοικία του στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του Έτους 2011 εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα :
Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας στην αίτησή σας είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας σας στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του Έτους 2011. Εάν αυτό είναι σωστό επιβεβαιώστε το παρακάτω».


Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να δηλωθούν οι ημιυπαίθριοι, εκτός και αν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι στη δήλωση φορολογίας του 2011. Είναι έτσι; Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από gtsoukn »

Στην 1η ερώτηση, εσύ ως διαχειριστής, θα το δηλώσεις κανονικά.
Το αν αυτός που μένει δικαιούται ή όχι το επίδομα δεν σε αφορά.

Στη 2η ερώτηση, δεν το γνωρίζω.
Αν βρω χρόνο και το ψάξω θα σου πω, εκτός και αν γνωρίζει κάποιος άλλος φίλος (και γλυτώσω το ψάξιμο :-D )

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από mimis50 »

Ο gtsoukn έγραψε:

1/.«Στην 1η ερώτηση, εσύ ως διαχειριστής, θα το δηλώσεις κανονικά.
Το αν αυτός που μένει δικαιούται ή όχι το επίδομα δεν σε αφορά».


Αγαπητέ gtsoukn ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.
Μόλις το βρήκα στην 6η από τις «συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις της ΓΓΠΣ για χορήγηση επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης», όπου λέει:

6.Είμαι Διαχειριστής. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι από κάθε πολυκατοικία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.) ;
• • Προσοχή! Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης (ΠΟΛ) που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό κόμβο της Γ.Γ.Π.Σ. και θα προβλέπει τους δικαιούχους.
• Ωστόσο διευκρινίζεται πως ο Διαχειριστής δε χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Επιδόματος. Οφείλει να εισάγει και να επικαιροποιεί, όποτε χρειάζεται, την εικόνα των ενοίκων.

2/. «Στη 2η ερώτηση, δεν το γνωρίζω.
Αν βρω χρόνο και το ψάξω θα σου πω, εκτός και αν γνωρίζει κάποιος άλλος φίλος (και γλυτώσω το ψάξιμο».


Πιθανόν εδώ η απάντηση να βγαίνει μετά από συνειρμό σκέψεων, τις οποίες θα παραθέσω για συζήτηση. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος:

Στις «συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις της ΓΓΠΣ για χορήγηση επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης» στην 21η ερώτηση – απάντηση λέει:

21.Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα που όμως δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης, καθώς μοιραζόμαστε το κόστος με άλλους τρόπους (Προφανώς εννοεί ωρομέτρηση, θερμιδομέτρηση). Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
ΑΠΑΝΤ. Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά, ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.


Κατά συνέπεια η κατανομή των χιλιοστών μπορεί και πρέπει να μην έχει καμία σχέση με τα εμβαδά των διαμερισμάτων, αλλά μόνο με την κατανάλωση πετρελαίου του προηγούμενου χειμώνα για κάθε διαμέρισμα. Έτσι γίνεται δικαιότερη ποσοστιαία κατανομή του επιδόματος. Παράδειγμα, στην οικοδομή μας διαμέρισμα 100 μ2 πέρυσι κατανάλωσε ελάχιστο πετρέλαιο , γιατί δούλευε σχεδόν πάντα κλιματιστικά, ενώ διαμέρισμα 65 μ2 (με μικρό παιδί) χωρίς κλιματιστικά κατανάλωσε σχεδόν διπλάσιο πετρέλαιο.
Για το χειμώνα 2013 - 2014 θα λειφθούν υπόψη η καταναλώσεις του φετινού χειμώνα 2012 -213, κ.ο.κ.
Έτσι με την προσθήκη των ημιυπαίθριων το μόνο που επηρεάζεται είναι το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ποσό επιδότησης όλης της χειμερινής περιόδου, το οποίο θα αυξάνονταν το πολύ κατά 20% (τόσο ήταν το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό των ημιυπαίθριων σε σχέση με τους κύριους χώρους). Καλό αυτό, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να διορθωθεί (αν δεν γίνει αυτόματα) το εμβαδόν και στη ΔΟΥ και στο Δήμο, με ότι αυτό συνεπάγεται (χαράτσι, δημοτικά τέλη, κ.λ.π.). Κατά συνέπεια τουλάχιστον για φέτος και μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, άποψή μου είναι να δηλωθούν τα "καθαρά" τετραγωνικά της κύριας κατοικίας και του χρόνου βλέπουμε.

Εμεις αν και πήραμε ήδη πετρέλαιο, δεν έκανα ακόμη καμία ενέργεια, μέχρι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.
Αλήθεια, υπάρχει προθεσμία στην υποβολή της πρώτης αίτησης; Πιστεύω πως όχι.

Με αυτές τις σκέψεις μου κλείνω, περιμένοντας τις δικές σου απόψεις, καθώς και όποιων άλλων φίλων έχουν άποψη για το θέμα.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Επίδομα Θέρμανσης ,απορία.

Δημοσίευση από gtsoukn »

mimis50 έγραψε:Κατά συνέπεια η κατανομή των χιλιοστών μπορεί και πρέπει να μην έχει καμία σχέση με τα εμβαδά των διαμερισμάτων, αλλά μόνο με την κατανάλωση πετρελαίου του προηγούμενου χειμώνα για κάθε διαμέρισμα. Έτσι γίνεται δικαιότερη ποσοστιαία κατανομή του επιδόματος. Παράδειγμα, στην οικοδομή μας διαμέρισμα 100 μ2 πέρυσι κατανάλωσε ελάχιστο πετρέλαιο , γιατί δούλευε σχεδόν πάντα κλιματιστικά, ενώ διαμέρισμα 65 μ2 (με μικρό παιδί) χωρίς κλιματιστικά κατανάλωσε σχεδόν διπλάσιο πετρέλαιο.
Με κάθε επιφύλαξη...
Το ερώτημα-βοήθημα αφορά πολυκατοικίες χωρίς χιλιοστά θέρμανσης.
Αν καταχωρήσεις "δικά" σου χιλιοστά και σε κάποια διασταύρωση (ή καταγγελία) διαπιστωθεί η ύπαρξη χιλιοστών θα κατηγορηθείς για παραποίηση στοιχείων για προσωπικό, ή προς τρίτον, όφελος.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πετρέλαιο θέρμανσης”