Διαρροή σε σωλήνα αποχέτευσης σε μη κοινόχρηστο χώρο

Θέματα πρώτης προτεραιότητας είνα η μόνιμη παροχή νερού και η μεταφορά λυμάτων και ομβρίων

Διαρροή σε σωλήνα αποχέτευσης σε μη κοινόχρηστο χώρο

Δημοσίευσηαπό taz » Πέμ Απρ 26, 2012 12:07 pm

Σε ένα από τα καταστήματα που βρίσκονται κάτω από την πολυκατοικία, φαίνεται να υπάρχει διαρροή στο ταβάνι που προέρχεται από σωλήνα αποχέτευσης. Αν και ακόμα δεν έχουμε δει πάνω από την ψευδοροφή που καλύπτει το ταβάνι, ωστόσο φαίνεται ο σωλήνας της αποχέτευσης να έρχεται εσωτερικά από το διαμέρισμα που βρίσκεται πάνω από το κατάστημα, συνεχίζει 1 μέτρο προς τα κάτω μέσα στο κατάστημα, και ΜΕΤΑ βγαίνει στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.

Εφόσον λοιπόν η ζημιά είναι μεταξύ διαμερίσματος και καταστήματος, και μάλλον μόνο μέσα στο κατάστημα, και ΔΕΝ βρίσκεται μέσα σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, την ζημιά ποιός την πληρώνει; Το κατάστημα αφού εκεί βρίσκεται η ζημιά, ή η πολυκατοικία;

Εδώ να πω οτι "περιέργως" ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας δεν έβγαλε χιλιοστά κοινοχρήστων στα καταστήματα, ωστόσο τους έδωσε ψήφους (αλλά ποτέ οι ιδιοκτήτες τους δεν ήρθαν σε συνέλευση)!!! Κοινώς τόσα χρόνια τα χιλιοστά τους στα κοινόχρηστα μοιράζονται στους υπόλοιπους. Οπότε τόσα χρόνια παρότι τα καταστήματα χρησιμοποιούν πχ την αποχέτευση της πολυκατοικίας, περνούν σωλήνες θέρμανσης, κλπ. δεν συμμετάσχουν και δεν πλήρωσαν οποιαδήποτε δαπάνη. Οπότε λογικά ούτε και η πολυκατοικία πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δαπάνη για κάτι που βρίσκεται εντός κάποιου καταστήματος...
taz
 
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 02, 2011 6:57 pm

Re: Διαρροή σε σωλήνα αποχέτευσης σε μη κοινόχρηστο χώρο

Δημοσίευσηαπό gtsoukn » Πέμ Απρ 26, 2012 12:45 pm

Ξεκινώντας ανάποδα, λογικά εφόσον τα καταστήματα βρίσκονται "εκτός" της πολυκατοικίας, σωστά δεν έχουν χιλιοστά κοινοχρήστων, δηλ. σωστά δεν πληρώνουν π.χ. την καθαριότητα, το ρεύμα και το νερό της πολυκατοικίας.

Έχουν όμως χιλιοστά ιδιοκτητών και γι' αυτό και οι ψήφοι, άσχετα αν δεν προσέρχονται στις συνελεύσεις.

Οι σωληνώσεις της αποχέτευσης και μόνο τα κονόχρηστα σημεία τους είναι των ιδιοκτητών.
Παρόμοιο πρόβλημα είχα κι εγώ, με ράγισμα μεταξύ 2ου και 3ου ορόφου. Προξενήθηκαν ζημιές μέχρι το ισόγειο όπου εμφανίστηκε το πρόβλημα.
Η επισκευή της βλάβης καθώς και όλες οι ζημιές που προξενήθηκαν από τη διαρροή μοιράστηκαν αναλόγως των χιλιοστών των ιδιοκτητών.

Υ.Γ. Τον Απρίλιο μπαίνει η τελευταία δόση του κόστους που ξεπέρασε τα 1000 €. Σκέφτομαι σοβαρά την ασφάλιση της πολυκατοικίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό, ασχέτως που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αντιδρούν.
Άβαταρ μέλους
gtsoukn
 
Δημοσιεύσεις: 921
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 1:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Διαρροή σε σωλήνα αποχέτευσης σε μη κοινόχρηστο χώρο

Δημοσίευσηαπό taz » Πέμ Απρ 26, 2012 12:55 pm

Δεν αντιλέγω στο οτι δεν πρέπει να συμμετάσχουν στις περισσότερες δαπάνες, ωστόσο αφού και αυτοί χρησιμοποιούν το δίκτυο της αποχέτευσης (κουζίνες/τουαλέτες εντός των καταστημάτων) δεν έπρεπε/πρέπει να συμμετάσχουν σε τυχόν δαπάνες αφορούν την αποχέτευση; Επίσης όταν γίνει "ρεκτιφιέ" της πολυκατοικίας εξωτερικά, δεν πρέπει κανονικά να συμμετάσχουνστην δαπάνη, αφού υπάρχουν τσιμεντένια "στέγαστρα" πάνω από τα καταστήματα που πρέπει να φτιαχτούν;

Οσο για την αποχέτευση, εννοείς οτι οι κάθετες είναι της πολυκατοικίας όπου και να βρίσκονται, και οι οριζόντιες του ιδιοκτήτη; Η μόνο οτι είναι σε κοινόχρηστο χώρο είναι της πολυκατοικίας;

Η ασφάλιση τι καλύπτει; Όποτε έχεις χρόνο αν θες άνοιξε ένα νεό θέμα, γιατί ακούγεται ενδιαφέρον...
taz
 
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 02, 2011 6:57 pm

Re: Διαρροή σε σωλήνα αποχέτευσης σε μη κοινόχρηστο χώρο

Δημοσίευσηαπό insurance » Πέμ Απρ 26, 2012 8:44 pm

Αρχικά να ξεκαθαρίσω τι ισχύει με τις σωληνώσεις στις πολυκατοικίες:

α) Αν η διαρροή προέρχεται από σωλήνα ύδρευσης του διαμερίσματος, τότε η ζημιά του νερού (και η αποκατάσταση της σωλήνας) επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Ασφαλιστικά μπορεί να καλυφθεί αν ο ιδιοκτήτης έχει ασφαλιστήριο πυρός μαζί με αστική ευθύνη τρίτων συνεπεία νερών.

β) Αν η διαρροή προέρχεται από σωλήνα θέρμανσης, τότε υπάρχει ένας διαχωρισμός:
Η ευθύνη του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος είναι αν η διαρροή είναι από το σημείο που ενώνεται με την κάθετη της πολυκατοικίας μέχρι και τα σώματα. Στις πολυκατοικίες με αυτονομία συνήθως το κολεκτέρ είναι εκτός του δ/τος. Σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση όλες οι κάθετες είναι κοινόχρηστες. Αν η ζημιά είναι στη σωλήνα του ιδιοκτήτη, τότε ισχύει ότι και στο α)

γ) Στην αποχέτευση, όλες οι κάθετες σωλήνες (κεντρικοί αγωγοί) είναι των κοινοχρήστων. Οι οριζόντιες είναι των διαμερισμάτων. Βέβαια υπάρχει περίπτωση όλη η αποχέτευση (ίσως και στο παράδειγμα) να είναι του διαμερίσματος. Δηλαδή όλη η σωλήνα μέχρι να φτάσει στο σημείο να ενωθεί με την κοινή, είναι του διαμερίσματος.

Δηλαδή αν η σωλήνα είναι διαμερίσματος τη ζημιά (αποκατάσταση σωλήνας, ζημιά νερών δ/τος και ζημιά στο γείτονα) καλύπτονται είτε με χρήματα του ιδιοκτήτη, είτε με ασφαλιστήριο που θα έχει αυτές τις καλύψεις.

Αν η ζημιά προέρχεται από κοινόχρηστη σωλήνα, τότε τη δαπάνη τη μοιράζονται οι ιδιοκτήτες σύμφωνα με τον πίνακα γενικών εξόδων του κανονισμού της πολυκατοικίας. Αν οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφαλισμένοι (οι περισσότεροι κανονισμοί τα τελευταία 30 χρόνια το αναφέρουν ως ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ), έχουν κάλυψη διαρροής σωληνώσεων και αστικής ευθύνης νερών τρίτων, τότε καλύπτονται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Στην εταιρία που συνεργάζομαι τα ασφαλιστήρια κατοικίας προβλέπουν και κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης ζημιάς των κοινοχρήστων (αποζημιώνουν τη δαπάνη που αναλογεί στο διαμέρισμα).
Λουκάς Τουρνατζής
Ασφαλιστικός Σύμβουλος
http://www.tournatzis.gr
insurance
 
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 1:35 pm
Τοποθεσία: Αττική


Επιστροφή στο Ύδρευση & Αποχέτευση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης