Πρόσβαση στο χώρο του λεβητοστασίου

Καθήκοντα διαχείρισης, Συνελεύσεις, Αποθεματικό, Κανονισμός Πολυκατοικίας
Απάντηση
diahiristis
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 31, 2013 1:33 pm

Πρόσβαση στο χώρο του λεβητοστασίου

Δημοσίευση από diahiristis »

Καλησπερα.
Εχω βαλει προσφατα κλειδαρια στην κεντρικη πορτα του υπογειου που οδηγει στις αποθηκες των ιδιοκτητων.
Στον ιδιο χωρο βρισκεται και η δεξαμενη πετρελαιου και ο καυστηρας.
Πρεπει να δωσω κλειδια σε ολους (ασχετα αν εχουν αποθηκες)?
Πως επιμεριζεται αυτη η δαπανη στα κοινοχρηστα?Με ισοποση χρεωση η με τα ποσοστα?
Ευχαριστω :wall:

ΠΕΤΡΟΣ Κ.
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Τρί Ιαν 15, 2008 11:32 am

Re: Κατανομη εξοδων κλειδαριας

Δημοσίευση από ΠΕΤΡΟΣ Κ. »

Εφόσον είναι κοινόχρηστος χώρος (έχουν δεν έχουν αποθήκες), πρέπει να έχουν όλοι κλειδιά. Ομως για το χώρο του λεβητοστασίου κλειδιά έχει μόνο ο διαχειριστής, προς αποφυγή δολιοφθοράς στο σύστημα θέρμανσης.
Η χρέωση μάλλον πρέπει να γίνει ισόποσα. Αλλωστε δεν μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό!

taz
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 02, 2011 6:57 pm

Re: Κατανομη εξοδων κλειδαριας

Δημοσίευση από taz »

Κοίτα στο καταστατικό σου αν οι χώροι αναφέρονται ως κοινόχρηστοι ή κοινόκτητοι. Επίσης για λόγους ασφαλείας ως διαχειριστής μπορείς να αποφασίσεις να δώσεις κλειδιά μόνο σε όσους έχουν αποθήκες. Αλοίμονο αν ο καθένας μπαινοβγαίνει εκεί που είναι η δεγαμενή του πετρελαίου. Οσο πιο ελεγχόμενη είναι η πρόσβαση, τόσο καλύτερο για όλους. Το ίδιο ισχύει και για την ταράτσα. Ετσι έχω κάνει εγώ, αλοίμονο αν έδινα κλειδιά σε 30 ένοικους! Χώρια που ο κάποιοι θέλουν να μπαινοβγαίνουν για να φυλάξουν αντικείμενα (και ας μην έχουν αποθήκες), για να μην αναφέρω και άλλα παραδείγματα...

dpdora
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2013 3:01 am

Re: Κατανομη εξοδων κλειδαριας

Δημοσίευση από dpdora »

Βάσει του κτηριοδομικού κανονισμού η πρόσβαση στο λεβιτοστάσιο πρέπει να είναι απρόσκοπτη για λόγους ασφαλείας και πυρκαγιάς. Το κλειδί του λεβητοστασίου πρέπει να είναι σε πρώτη ζήτηση κρεμασμένο πάνω η δίπλα στην πόρτα του χώρου. Ο νόμος είναι σαφέστατος, ζήτησε στο διαδίκτυο με την λέξη κτηριοδομικός κανονισμός και θα δεις τι γράφει. Εγώ το έμαθα από τα χείλη του προέδρου του δικαστηρίου. Αν υπάρχει χώρος κοινόκτητος στο υπόγείο τότε σε αυτόν δικαιούται απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε ιδιοκτήτης διότι η κοινοκτημοσύνη δηλώνει μέρος του χώρου (αναλογικά) ότι του ανήκει συνεπώς δεν μπορεί κανείς να του απαγορεύσει την πρόσβαση. Επίσης στους κοινόκτητους χώρους απαγορεύται η απόθεση οποιοδήποτε αντικειμένου. Αν τεθεί θέμα ασφαλείας του λεβητοστασίου τότε υπάρχουν ειδικά κουτάκια με κλειδαριά και τζαμάκι που μπαίνουν δίπλα στην πόρτα για λόγους ασφαλείας, πωλούνται ακόμα και από το Πλαίσιο. Φαντάζεσαι να προκληθεί κάποια πυρκαγιά και να μην είσαι στο σπίτι. Ο νόμος ορίζει τότε ότι ως διαχειριστής θα επωμιστείς όλη την ζημιά οικονομικά και ποινικά. Αυτά μου τα είπε πρόεδρος σε δικαστήριο όταν ήμουν διαχειρίστρια. Ο κτηριοδομικός κανονισμός που υπάρχει στο διαδίκτυο αλλά και στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) εξηγεί πολλά θέματα διαχείρισης. Ελπίζω να βοήθησα.

taz
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 02, 2011 6:57 pm

Re: Κατανομη εξοδων κλειδαριας

Δημοσίευση από taz »

Να σου απαντήσω έστω και καθυστερημένα... ο κτηριοοικοδομικός κανονισμός και λοιποί παρόμοιοι κανονισμοί (ΓΟΚ κλπ) έχουν βγει τις τελευταίες 2 δεκαετίες και ορίζουν πώς πρέπει να είναι τα κτήρια που χτίζονται μεταγενέστερα από αυτούς. Οι πολυκατοικίες του '70 (όπως η δικιά μου) που είναι προγενέστερες των κανονισμών λοιπόν, βγαίνουν στους περισσότερους αναγραφόμενους κανονισμούς foul, και αν ήταν να είναι τα πάντα σύννομα τότε μάλλον θα χρειαζόμασταν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να γίνουν οι διάφορες αλλαγές/τροποποιήσεις κλπ. Θα υπήρχε επίσης και οδηγία οτι όλες οι παλιές πολυκατοικίες πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες και ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ τροποποιήσεις, κάτι που δεν νομίζω να έχει γίνει για τις παλαιότερες πολυκατοικίες που αναφέρω, τουλάχιστον δεν έχει γίνει σε κάποιους τομείς, σε άλλους έχει γίνει.

Ο νόμος επίσης μπορεί να λέει οτι το κλειδί του λεβητοστασίου να βρίσκεται πλησίον της πόρτας του, ο κανονισμός της πολυκατοικίας όμως λέει οτι ο διαχειριστής πρέπει να μεριμνά για την ασφάλεια της πολυκατοικίας, και ασφάλεια δεν είναι να δώσει σε 50 άτομα πρόσβαση στον ακάλυπτο χώρο, και εμμέσως πλην σαφώς και στο λεβητοστάσιο και στο χώρο αποθήκευσης του πετρελαίου. Χώρος που δεν είναι ελεγχόμενος δεν είναι ασφαλής.

Τέλος υπάρχει μια διαφορά στους χώρους που αναφέρονται ως κοινόχρηστοι και ως κοινόκτητοι, οι κοινόκτητοι χώροι είναι μεν ιδιοκτησία όλων, όμως η πρόσβαση καθορίζεται από την σύσταση ιδιοκτησίας. Κοινόχρηστοι είναι πχ οι διάδρομοι και τα κλιμακοστάσια, όταν όμως ο ακάλυπτος αναφέρεται ως κοινόκτητος τότε δεν είναι προς χρήση όλων.

Απάντηση

Επιστροφή στο “O Διαχειριστής και τα καθήκοντα του”