Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Καθήκοντα διαχείρισης, Συνελεύσεις, Αποθεματικό, Κανονισμός Πολυκατοικίας
Απάντηση
mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Γεια σου xrimol και καλώς ήλθες στο forum.
Ο χώρος που θέλεις να τοποθετήσεις τις γλάστρες είναι κοινόχρηστος. Επομένως δεν μπορείς να αποφασίσεις μόνος σου για τη χρήση και να τοποθετήσεις γλάστρες, χωρίς τη συναίνεση των συνιδιοκτητών.
Ίσως κάποιος άλλος, με αφορμή τη δική σου ενέργεια, αντί για γλάστρες στην ίδια θέση άλλου ορόφου θα βγάλει ντουλάπα, ή και απλώστρα ρούχων (τα είδα και αυτά). Θα το δεχθείτε; Ασφαλώς όχι.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει στην επόμενη Γενική Συνέλευση με βάση τον κανονισμό, αν έχετε, να θέσεις το θέμα για έγκριση μέσω του διαχειριστή και ότι αποφασισθεί.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

xrimol
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Σεπ 14, 2016 7:45 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από xrimol »

Καλησπερα Δημήτρη

Δε διαφωνω σε οτι λες αλλα να σου περιγραψω το πρόβλημα αναλυτικα. Οι γλάστρες με τα λουλουδια τις εχω ήδη 10 χρονια
μπροστα στην πόρτα μου χωρις κανένα παραπονο απο ενοικο της πολυκατοικίας, ως τώρα. Το πρόβλημα μου το δημιουργει ένα μονο άτομο (απο τα 20 διαμερισματα της πολυκατοικιας) που δεν εχει κανένα λογο να παιρνά απο εκεί αφου οι σκαλες και το ασανσέρ ειναι ανάποδα, απλά δεν θέλει να τις βλέπει ξαφνικά μετα απο 10 χρόνια. Η νομοθεσία αναφερει μεν οτι δεν μπορουμε να βάζουμε πράγματα στους κοινοχρηστους χωρίς την συναινεση των άλλων, αλλα αναφέρει ομως οτι κάθε ενοικος μπορεί να χρησιμοποιεί τους κοινοχρηστούς χωρους, αφού εχει ολα τα δικαιώματα σ΄αυτούς, αρκεί να μην εμποδίζει ή ενοχλεί τους υπόλοιπους ένοικους. Ισχύει σ'αυτην την περιπτωση; Γιατί με το ιδιο σκεπτικό θα μας πει στο τέλος να πάρουμε και το χαλάκι εισόδου. Επίσης γνωρίζεις αν μπορουν τα λουλούδια να θεωρηθουν διακοσμητικό στοιχέιο της πολυκατοικίας; Έχει επίσης το άτομο αυτό το δικαίωμα να προκαλέσει ζημιές στις γλάστρες με το έτσι θέλω;

Ευχαριστώ, Χρήστος

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Χρήστο γεια σου.
Καλά λες ότι: να χρησιμοποιεί τον κοινόχρηστο χώρο.
Όχι όμως να τοποθετεί μόνιμα κάποια αντικείμενα.
Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κανονισμό (αν υπάρχει) και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Το ότι με την ανοχή των συνιδιοκτητών είχες μέχρι τώρα τοποθετήσει τις γλάστρες, δεν σημαίνει ότι είναι και το σύννομο.
Από την άλλη, ποιόν σωστό άνθρωπο θα τον ενοχλούσαν τα λουλούδια, αν δεν τον εμπόδιζαν, όπως αναφέρεις; Δυστυχώς έμπλεξες με «περίεργο» άτομο, γι’ αυτό είσαι υποχρεωμένος να συμμορφωθείς με τη νομοθεσία.
Τα λουλούδια μπορεί να θεωρηθούν διακοσμητικό στοιχείο, αλλά την απόφαση αυτή για το που και πόσες γλάστρες μπορούν να τοποθετηθούν την παίρνει η Γ.Σ., στην οποία πρέπει να προσφύγεις, και όχι ο κάθε συνιδιοκτήτης ή ένοικος μεμονωμένα.
Οι γλάστρες σου θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο δικό σου. Κανένας δεν μπορεί να προκαλέσει φθορές, διότι μπορεί να διωχθεί νομικά.
Για τη μόνιμη απομάκρυνσή τους, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να το ζητήσει από τον Διαχειριστή και αυτός να ζητήσει από εσένα την απομάκρυνση σε τακτό χρόνο.
Αν δεν συμμορφωθείς, μπορούν να πάνε το θέμα σε Γ.Σ. και μπορεί να αποφασισθεί μέχρι και η παραπομπή σου στα δικαστήρια (ακραία λύση, αλλά πιθανή).
Χαιρετώ Δημήτρης

xrimol
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Σεπ 14, 2016 7:45 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από xrimol »

Καλησπέρα Δημητρη

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θέλω να αναφέρω κάτι που ξέχασα, γλάστρες με λουλούδια υπάρχουν και σε άλλους ορόφους χώρις να έχει κανένας καποιο θέμα, ιδίως τωρα το χειμώνα που τις βαζουν ολοι μέσα. Όπως κατάλαβες έπεσα σε ''περιπτωση'' αφού το άτομο αυτο ενοχλείται μονο από τις δικές μου και που δυστυχώς είμαστε στον ίδιο όροφο. Η γενική συνέλευση όμως μπορεί να αποφασίσει μεμονωμένα; Μπορεί να απαγορεύσει τις γλάστρες μονο σ'εμένα; Θέλω να πιστεύω οτι το θέμα της Γ.Σ. αν μπορουμε ή όχι να βαζουμε γλαστρες πρέπει να αφορά όλους τους ορόφους δικαιωματικά.

Ευχαριστώ Χρήστος

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Καλησπέρα Χρήστο
Εννοείται ότι η Γ.Σ. αποφασίζει γενικά για όλους τους κοινόχρηστους στη συγκεκριμένη περίπτωση εσωτερικούς χώρους, αρκεί το θέμα να τεθεί έτσι προς συζήτηση.
Εξαρτάται λοιπόν από εσένα πως θα το θέσεις. Ειδικά, αν στην ίδια θέση που έχεις εσύ τις γλάστρες έχουν και άλλοι συνιδιοκτήτες σε άλλους ορόφους,, τότε η θέση σου ισχυροποιείται και η υπόθεση μπορεί να έχει θετική έκβαση.
Πιθανά η Γ.Σ. να περιορίσει τον αριθμό των γλαστρών σε τόσες, που να δηλώσει ο θιγόμενος (;) ότι δεν ενοχλείται πλέον. Αυτονόητο όμως είναι ότι αυτό πρέπει να ισχύσει και για τους άλλους ορόφους. Οπότε ο υπόψη κύριος θα πρέπει να έρθει σε αντιπαράθεση και με άλλους ένοικους, πιθανά φίλους του.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο ενοχλημένος δεν παρεμποδίζεσαι αντικειμενικά από τις γλάστρες σου, δεν τρέχουν νερά από το πότισμα, δεν μένουν πεσμένα φύλα και γενικά δεν είναι αιτία για επί πλέον καθαριότητα από τη συμβατική.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

xrimol
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Σεπ 14, 2016 7:45 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από xrimol »

Δημήτρη καλησπέρα.

Νόμιζω οτι θα λυθεί το προβλημα στη Γ.Σ.
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου.

Χρήστος

Karolain
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Οκτ 25, 2016 11:36 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από Karolain »

Γεια σας.Εχω ενα προβλημα.Μενω σε μια οικοδομη τριων οροφοδιαμερισματων.Εγω μενω σε ενα δωματιο στο δωμα
που το τακτοποιησα με τον τελευταιο νομο.Στο ισογειο η ενοικος μας εχει κλεισει εδω και
8χρονια την ανοδο στους οροφους που γινοταν μεσω μιας αυλης 9*1,5 μετρα .Τοποθετησε
αυθαιρετα ενα καγκελο και δημιουργησε ενα προσωπικο χωρο γυρω στα 7*1,5,τον γεμισε γλαστρες και μας
απαγορεψε την εισοδο και τοποθετηση οποιοδηποτε αντικειμενου.Για μας ανοιξε
μια νεα εισοδο αφου πρωτα γκρεμισε ενα τοιχιο και εκοψε καγκελα.Δεν υπαρχει περιπτωση να τα
Βρουμε καθως ειμαστε στα ποινικα δικαστηρια.Α και κατι αλλο στην κοινοχρηστη ταρατσα οπου εχω και τον αερα εκανε και ενα αυθαιρετο 5 μετρων.Δεν υπαρχει κανονισμος ουτε διαχειριστης.Ευχαριστω.

dimikou
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 17, 2017 4:51 pm

Μεταβίβαση κοινόχρηστης πρασιάς

Δημοσίευση από dimikou »

Χαίρετε και καλώς σας βρήκα.
Πρόσφατα αγόρασα ένα σπίτι σε οικοδομή με δύο διαμερίσματα. Μπροστά το συμβόλαιό μου αναφέρει ότι υπάρχει πρασιά.
Αντί για την πρασιά (που φαντάζομαι έπρεπε να είναι κοινόχρηστη) βρήκα μία συρόμενη καγκελόπορτα και μια θέση για στάθμευσης ενός ανθρώπου που επικαλείται ότι έχει αγοράσει τον αέρα (και ενώ δεν έχει χτίσει)...

Το ερώτημα είναι το εξής:
Κατά πόσο γίνεται οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες να έχουν καταφέρει να πουλήσουν μέρος των κοινόχρηστων χώρων;; Στέκει κάτι τέτοιο στην ελληνική νομοθεσία;

fotini s
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Παρ Σεπ 01, 2017 10:37 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από fotini s »

Χαίρετε! Μέσα στον χώρο αυτό μπορεί κάποιος να βρει διευκρινίσεις σημαντικές, συγχαρητήρια, ευχαριστώ, καλή συνέχεια, ως πρώτη επικοινωνία.

Στο πλαίσιο του αρχικού ποστ αυτού του θέματος, αναφέρθηκαν ως χώροι ευθύνης/δαπάνης της συνιδιοκτησίας (=όχι μεμονωμένου ιδιοκτήτη), μεταξύ άλλων: "εξωτερικοί τοίχοι, πρόσοψη (όχι όμως οι βεράντες),γενικά η εξωτερική όψη της πολυκατοικίας με τα εξωτερικά κουφώματα".
Στον κανονισμό της πολυκατοικίας μας (45 ετών), αναφέρονται για την συνιδ/σία: "δαπάναι συντηρήσεως και επισκευής του κτιρίου εν γένει, ιδία των εξωτερικών τοίχων, προσόψεως (...)". Ξεκάθαρο είναι ότι μέσα σε αυτά ανήκει η υγρομόνωση των εκατέρωθεν αρμών με τις διπλανές πολυκατοικίες.
Το ερώτημα αφορά φθορές (που είναι και αίτια υγρασίας/αποκολλήσεων) στα δύο ρετιρέ, δηλαδή
α) στη βεράντα: μαρκιζες (+60εκ έξω από τα κάγκελα), πλαϊνά τοιχία (με όψεις προς βεράντα και προς διπλανούς), διαχωριστικά επί των τοιχίων), εξωτερικοί τοίχοι διαμερίσματος με ρωγμώσεις στα σημεία των κουφωμάτων, στο "σκαλάκι" όπου πατούν τα κάγκελα και στην ένωση αυτού με το δάπεδο
β) στο πίσω μπαλκόνι όπου τα κάγκελα στηρίζονται στο ύψος του δαπέδου (υπάρχει μαρμαροποδιά, δεν υπάρχει πιο έξω μαρκίζα ούτε "σκαλάκι" ή τοιχίο).

Θα μπορούσατε να ξεκαθαρίσετε σε ποια κατηγορία εμπίπτουν;
Φιλικά
Φωτεινή

fotini s
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Παρ Σεπ 01, 2017 10:37 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από fotini s »

Χαιρετώ όλους και πάλι.
Στην προσπάθεια να οργανώσουμε κι εμείς εκ νέου τη διαχείριση της πολυκατοικίας και αρκετές μαζεμένες επισκευές,
εκτιμώ ειλικρινά ότι η οδηγία σας θα βοηθήσει σε ό,τι δεν κατορθώσαμε να αποσαφηνίσουμε οι ίδιοι. Γι'αυτό και "επανακρούω" αναφορικά με το παραπάνω ποστ.

Φωτεινή

terrisgt
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Παρ Οκτ 15, 2010 11:01 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από terrisgt »

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους. Θα ήθελα να κάνω δυο τρεις ερωτήσεις όσων αφορά τους κοινόχρηστους χώρους. Εχει χαλάσει το ντουλάπι που βρίσκεται έξω από το διαμέρισμά μου που μέσα υπάρχουν οι δύο ηλεκτροβάνες (δικιά μου και του διπλανού διαμερίσματος) και θα ήθελα να το αλλάξω. Έχω το δικαίωμα να αλλάξω από μόνος μου το ντουλάπι ή πρέπει να γίνει συνέλευση; Θεωρείται δικό μου επειδή έχει μέσα τη δική μου Βάνα ή είναι κοινόχρηστο επειδή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο; Επίσης μπορώ να βάψω τον όροφος μου αφού οι υπόλοιποι δεν θέλουν να διαθέσουν χρήματα για βαφή ή πρέπει κι εγώ να αραχνιάσω και να βρίσκομαι με μαυρισμένους τοίχους αφού οι υπόλοιποι δεν τα βρίσκουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο σας.

konstantinael
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Δευ Σεπ 16, 2019 9:55 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από konstantinael »

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Είμαι ενοικιάστρια διαμερίσματος δευτέρου ορόφου σε τριόροφη πολυκατοικία.
Ο ενοικιαστής του τρίτου ορόφου, έχει μετατρέψει την κεντρική σκάλα του κτιρίου από το διαμέρισμά του μέχρι την πόρτα της ταράτσας, σε αποθήκη. Αποθηκεύει εκεί μικροέπιπλα, χαλιά, κουτιά, σκαμπό και γενικά ό,τι περισσεύει στο σπίτι του.
Επίσης εδώ και ένα χρόνο δέσμευσε τον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου και συγκεκριμένα το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στην έξοδο κινδύνου προς την αυλή, με ένα μεγάλο ποδήλατο.
Θέλω να ρωτήσω πώς μπορώ να κινηθώ, ποια υπηρεσία είναι η αρμόδια ώστε να έρθει και διαπιστώσει ότι αυτές οι κινήσεις του αποτελούν κίνδυνο για τους υπόλοιπους, εφόσον σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού ή κάποιας άλλης ανάγκης, εμείς και τα παιδιά μας, δεν έχουμε καθαρή έξοδο διαφυγής ειδικά σε περίπτωση συσκότισης.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση

Επιστροφή στο “O Διαχειριστής και τα καθήκοντα του”