Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Καθήκοντα διαχείρισης, Συνελεύσεις, Αποθεματικό, Κανονισμός Πολυκατοικίας
NMaverick
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Δεκ 15, 2014 1:21 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από NMaverick »

Καλημέρα,
1. Τα πάρκινγκ είναι οριοθετημένα με γραμμές και φυσικά, ιδιοκτησία αυτοτελή του κάθε ιδιοκτήτη για την οποία έχουν προβλεφθεί και χιλιοστά επί του οικοπέδου. Όμως, διόρθωσέ με αν το καταλαβαίνω λάθος, ιδιοκτησία τους είναι τα 13 τμ του πάρκινγκ που έχουν πληρώσει και όχι όλος ο χώρος από τον οποίο περνάνε και σωλήνες αποχέτευσης, σύστημα αποστράγγισης κλπ. Κατά αυτή την έννοια λοιπόν, υπάρχουν κοινόχρηστοι "σωλήνες" που η δαπάνη συντήρησης βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Σε κάθε περίπτωση εδώ μιλάμε για ένα εξωτερικό όριο (πόρτα του γκαράζ) η οποία αν χαλάσει δίνει πρόσβαση εντός της πολυκατοικίας και όχι μόνο στα γκαράζ.
Για να το κάνω πιο σαφές, αν όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν υπόγειο πάρκινγκ αρνηθούν να φτιάξουν την πόρτα του γκαράζ, το επόμενο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να κλέψει οποιοδήποτε ιδιοκτήτη παραμονεύοντάς τον στο ασανσέρ (να μας κλέβουν μέσα στα σπίτια μας δηλαδή). Επίσης, ρωτήσαμε τον κατασκευαστή αν μπορούμε να κλειδώσουμε την πόρτα που υπάρχει (για να μας δώσει το κλειδί) και μας έδωσε μεν το κλειδί, αλλά μας είπε ότι απαγορεύεται να κλειδώνεται για λόγους ασφαλείας, πράγμα που του το είπε η πολεοδομία(;). Η ενδιάμεση πόρτα που αναφέρω, οδηγεί από το ασανσέρ υπογείου στο γκαράζ μόνο. Και για να τελειώσω με την απάντηση-απορία μου, σε προηγούμενα ποστ κάποιος αναφέρει ότι κατά τον ίδιο τρόπο σκέψης όταν καίγεται μια λάμπα εμπρός από ένα διαμέρισμα, θα την αντικαθιστούσε το διαμέρισμα που φωτίζει την είσοδό του και δεν θα αποτελούσε "κοινόχρηστο", με την οποία και συμφωνώ.
2. Κατά την ίδια έννοια όπως σου είπα, οι εξωτερικοί τοίχοι ενός διαμερίσματος ανήκουν και θα πρέπει να επισκευάζονται από το διαμέρισμα το ίδιο και όχι από τα κοινόχρηστα.
3. Έχεις δίκιο εφόσον τα 1 και 2 είναι όπως τα λες, αλλά με την ίδια έννοια θα μπορεί να κλειδώνει η ενδιάμεση πόρτα του γκαράζ και να μην έχουν πρόσβαση από το γκαράζ στις αποθήκες οι ιδιοκτήτες τους, οπότε δεν δικαιούνται και τηλεκοντρόλ της πόρτας του γκαράζ, σωστά;
4. Οι θέσεις πάρκινγκ είναι μεν επάνω στο πεζοδρόμιο με ράμπα από το δρόμο, αλλά τα όρια του χώρου της πολυκατοικίας βρίσκονται 1,5 μέτρα πριν το τέλος του και είναι περίπου μια περιοχή 8-9 μέτρα, από την πολυκατοικία μέχρι και το δρόμο, οπότε είναι χώρος της πολυκατοικίας και όχι του δήμου. Δηλαδή στα 9 μέτρα αυτά βρίσκονται τα πάρκινγκ και το τελευταίο 1,5 μέτρο είναι το προβλεπόμενο πεζοδρόμιο που ανήκει στο δήμο. Κατά αυτή την έννοια, στα σχέδια της πολυκατοικίας υπάρχουν οριοθετημένες και εγκεκριμένες από την πολεοδομία (αφού έδωσε την άδεια στον κατασκευαστή) θέσεις πάρκινγκ σαν αυτοτελείς ιδιοκτησίες που ανήκουν στα καταστήματα (που είναι κλειστά μέχρι σήμερα) και σε ένα διαμέρισμα που έχει συμβόλαια γι' αυτή τη θέση και την έχει αγοράσει. Ο τρόπος αυτός είναι σύννομος, αφού υπογράφηκαν συμβόλαια και πήγαν στο υποθηκοφυλακείο και σε συμβολαιογράφο (όταν καταρτίστηκαν) και σε δικηγόρο (αφού ελέγχθηκαν από αυτόν πριν την αγορά για τη νομιμότητά τους και τα βάρη τους). Οπότε ναι μεν μπορεί να φαίνεται "λογικό" όπου βρίσκει χώρο να παρκάρει ο "Έλληνας", αλλά δεν είναι πάντα νόμιμο, ούτε και ανεκτό και κάποιος θα πρέπει να προασπίζει τη νομιμότητα του δικαιώματος να παρκάρει αυτός που το έχει αγοράσει και όχι ο ξεκάρφωτος περαστικός.

Τέλος εκτιμώ την προσωπική σου άποψη περί του θέματος, αλλά επειδή όλοι μας έχουμε "γνώμη" ανάλογη των συμφερόντων μας καμιά φορά, θα ήθελα αν γίνεται μια "επίσημη" όσο γίνεται τοποθέτηση.

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Φίλε NMaverick γεια σου.

Ας τα δούμε με τη σειρά:
1/. Νομίζω ότι συγχέεις ορισμένες έννοιες.
Δεν συγκρίνεται η ιδιοκτησία χώρου, με κοινόχρηστα πράγματα ή χώρους. Η έννοια της λέξης «ιδιοκτησία», συνοδεύει όχι μόνο τα δικαιώματα αυτού του χώρου, αλλά και τις υποχρεώσεις.
Επομένως:
α/. Αν το σύνολο των χιλιοστών ιδιοκτησίας του υπογείου είναι κατανεμημένα μόνο στους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης και αποθηκών (δεν το διευκρίνισες αυτό), μόνο αυτοί πληρώνουν κοινόχρηστες δαπάνες που αφορούν τη συντήρηση και επισκευή των χώρων (βαφή, επιχρίσματα, δάπεδο, ηλεκτρική εγκατάσταση, κ.λ.π.) λόγω ιδιοκτησίας.
β/. Αν στο υπόγειο υπάρχει και κοινόχρηστο – κοινόκτητο τμήμα όλων των συνιδιοκτητών με χιλιοστά ιδιοκτησίας, γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό πληρώνουν όλοι οι συνιδιοκτήτες της οικοδομής.
γ/. Οι κοινόχρηστοι αγωγοί ύδρευσης – αποχέτευσης (υπόγειοι και υπέργειοι) που υπάρχουν στο χώρο του υπογείου, επιβαρύνουν όλους τους συνιδιοκτήτες με τη συντήρηση , επισκευή, ή αντικατάσταση αυτών των ίδιων σαν κοινόχρηστα –κοινόκτητα μέρη.
2/. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κοινόχρηστα – κοινόκτητα μέρη της οικοδομής. Με απόφαση της Γ.Σ. μπορεί να τοποθετηθεί οτιδήποτε κοινόχρηστο σ’ αυτούς (υδρορροές, λάμπες, πυροσβεστήρες, κ.λ.π.), χωρίς να μπορεί να φέρει αντίρρηση ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Στους δικούς σας χώρους στάθμευσης και στις αποθήκες που αποτελούν ιδιοκτησίες, κανένας και με καμία απόφαση Γ.Σ. δεν μπορεί να τοποθετήσει οτιδήποτε πλην των υπαρχόντων από την αρχική μελέτη - κατασκευή, αν δεν συναινέσετε εσείς.
Να σου αντιστρέψω το επιχείρημα για τις λάμπες. Ασανσέρ πληρώνεις για τη θέση στάθμευσης; Φυσικά ναι, διότι αυτό φτάνει μέχρι το υπόγειο και εξυπηρετεί την ιδιοκτησία σου.
Έξοδα θέρμανσης (συντήρηση εγκατάστασης, καύσιμο, κ.λ.π.) για το χώρο στάθμευσης πληρώνεις; Φυσικά όχι, γιατί ο χώρος αυτός δεν θερμαίνεται και κατά συνέπεια η θέρμανση δεν εξυπηρετεί την ιδιοκτησία σου.
Εσύ τότε πως θα ζητήσεις από ανθρώπους που δεν έχουν καμία ιδιοκτησία ούτε κοινόχρηστο χώρο στο υπόγειο, να πληρώσουν δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά συγκεκριμένες ιδιοκτησίες ορισμένων ατόμων; Είναι σαν να ζητάς από τους άλλους συνιδιοκτήτες να πληρώσουν για το διαμέρισμά σου (δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή διαφορά από το χώρο στάθμευσής σου) την κατανάλωση ρεύματος ή την επισκευή της εξώπορτάς σου, επειδή αυτή εφάπτεται σε κοινόχρηστο τοίχο.
3/. Για το τηλεκοντρόλ αν δικαιούνται ή όχι οι αποθήκες, θεωρώ ότι δικαιούνται, είτε αποτελούν χώρους με τα δικά τους χιλιοστά ιδιοκτησίας, είτε αποτελούν παρακολουθήματα των διαμερισμάτων τους (χωρίς χιλιοστά ιδιοκτησίας), αρκεί να πληρώνουν τα αναλογούντα κοινόχρηστα. Πάντως δεν δικαιούται κανείς να εμποδίσει την πρόσβαση σε νομίμως υφιστάμενο χώρο της οικοδομής ιδιόκτητο ή κοινόχρηστο, ειδικά όταν αυτή η πρόσβαση προβλέπεται από την οικοδομική άδεια.
4/. Τώρα μας ενημέρωσες σωστά για τις θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας (και όχι στο πεζοδρόμιο όπως αρχικά ανάφερες).
Από τα γραφόμενα φαίνεται ότι οι χώροι στάθμευσης είναι σύννομοι, μέσα στην ιδιοκτησία σας και εξυπηρετούνται μέσω του πεζοδρομίου.
Στην περίπτωση αυτή μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλες πινακίδες, όπως απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, κ.λ.π.. Το είδος και η θέση τους εγκρίνεται μετά από αίτηση και απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σας.
Η οριστική αλλά δαπανηρή όμως λύση είναι η περίφραξη του χώρου σας με ανοιγόμενες πόρτες.

Τέλος, σίγουρα όλοι μας θέλουμε να ακούμε αυτά που μας εξυπηρετούν. Αλλοίμονο όμως αν εδώ ήμαστε για να «χαϊδεύουμε αυτιά» και όχι να λέμε την άποψή μας που πηγάζει από την εμπειρία και το ψάξιμο. Επισημαίνω και πάλι ότι αυτή είναι μια προσωπική άποψη, (όπως και κάθε άλλη άποψη σ’ αυτό το forum) και μπορείς να μη τη λάβεις καθόλου υπόψη σου.
Αν θέλεις μια επίσημη άποψη (εγώ θα έλεγα μια νομικά κατοχυρωμένη άποψη,) πιστεύω ότι ο μόνος που μπορεί να σου τη δώσει είναι ένας Δικηγόρος.
Καλές Γιορτές Καλή χρονιά. Χαιρετώ, Δημήτρης.

1234+
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τετ Δεκ 17, 2014 3:45 pm

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Δημοσίευση από 1234+ »

τι κανω αν καποιοι εκ των ενοικων αποθηκευουν σε κοινοχρηστους χωρους προσωπικά τους αντικείμενα? ειμαι διαχειριστρια τι ευθύνη εχω γιαυτό? απο λόγια δεν πέρνουν ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ? Ευχαριστω!!!!

NMaverick
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Δεκ 15, 2014 1:21 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από NMaverick »

Αγαπητέ Δημήτρη σε ευχαριστώ για το μακροσκελές και επεξηγηματικό σου σχόλιο και μιας και ασχολήθηκες με τα γραφόμενά μου, θα ήθελα μετά από κάποιες διευκρινήσεις και αν γνωρίζεις να μου απαντήσεις και στα υπόλοιπα ερωτήματά μου.
1) Το υπόγειο όπως προείπα περιέχει 15 αποθήκες και 7 θέσεις στάθμευσης αλλά και το δωματιάκι του ασανσέρ και συνδέεται με την είσοδο με σκάλα εσωτερική. Δεν γίνεται να αποκλειστεί η σκάλα με πόρτα λόγω του δωματίου του ασανσέρ. Υπάρχει μια πόρτα που χωρίζει τις αποθήκες και το χώρο του ασανσέρ με το δωμάτιό του από τις θέσεις στάθμευσης. Μέσα στο χώρο στάθμευσης περνούν οι διάφοροι σωλήνες αποχέτευσης. Αυτή την πόρτα μπορούμε να την κλειδώσουμε για να προλάβουμε κακόβουλες φθορές; Επίσης είναι σαφής η άποψή σου για το ποιος πρέπει να πληρώσει τα των υπόγειων πάρκινγκ, αλλά πως υπολογίζονται αυτά στα κοινόχρηστα; Διαιρούμε το ποσό της δαπάνης σε ίσα μέρη (7) για τις θέσεις πάρκινγκ ή σε 15 για τις αποθήκες, ή σε 15+7 αν η δαπάνη αφορά γενικά το υπόγειο; Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο υπόγειο εκτός από αποθήκες, πάρκινγκ, το δωματιάκι του ασανσέρ και το λεβητοστάσιο.
Το τηλεκοντρόλ που λες ότι θα πρέπει να έχουν οι κάτοχοι των αποθηκών δεν κατάλαβα γιατί να πρέπει να το έχουν αν δεν έχουν θέση πάρκινγκ, αφού η πρόσβαση γίνεται από τις σκάλες.
2) Με την ίδια έννοια όμως και σύμφωνα με το επιχείρημά σου, πληρώνω το ρεύμα για όλους τους ορόφους από τον 1ο μέχρι τον 4ο (μένω στον 5ο) που δεν εξυπηρετούν την πρόσβαση στο διαμέρισμά μου, αφού πηγαίνω με το ασανσέρ.
3) Δεν αποκλείεται η πρόσβαση στις αποθήκες γιατί γίνεται από τις σκάλες, μόνο η πρόσβαση μέσω της πόρτας του γκαράζ αποκλείεται, άρα και η χρήση της.
4) Δεν είναι ακριβώς ακάλυπτος, ο χώρος βρίσκεται εμπρός από την πολυκατοικία, δεν γίνεται να περιφραχθεί γιατί θα κλείσει τα καταστήματα τελείως. Αν τον δεις το χώρο θα καταλάβεςι γιατί το λέω πεζοδρόμιο. Είναι πεζοδρόμιο με "νοητό" όριο και οι θέσεις έπονται και πηγαίνουν μέχρι τις εισόδους των καταστημάτων. Η έγκριση των πινακίδων είναι κάτι που δεν γνώριζα, αλλά δεν κατάλαβα ποιον πρέπει να φωνάξω όταν καταπατείται η θέση από άλλον.

Τέλος αφού σε ευχαριστήσω ξανά που ασχολήθηκες με τις ερωτήσεις μου θα κρατήσω αυτό που είπες για την επίσημη ερμηνεία της σύστασης οριζοντίου και ειλικρινά αυτό που ζητούσα δεν ήταν καποιον να συμφωνήσει με τη δική μου ερμηνεία, αλλά να καταλάβω πως λειτουργεί αυτός ο χώρος για να ξέρω και εγώ τι πρέπει να υποστηρίξω ως διαχειριστής.

Καλές γιορτές και σε σένα
Νίκος

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Νίκο γεια σου.
Σε μία πολυκατοικία καμία (ή σχεδόν καμία) δαπάνη δεν είναι κατ’ ισομοιρία. Όλες υπολογίζονται βάσει των χιλιοστών που καθορίζει η σύσταση πράξης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η πολεοδομική μελέτη και έτσι πρέπει να υπολογίζονται όλες οι κοινόχρηστες δαπάνες της οικοδομής σας. Επειδή προσπαθείς να ενημερωθείς για πολλά και διάφορα πράγματα, καλό θα είναι να έχεις μια ενημέρωση περί κατανομής κοινοχρήστων απ’ αυτόν που τα εκδίδει σε ότι αφορά την κατανομή που ρωτάς για το υπόγειο και να του ζητήσεις και τους τρεις πίνακες ποσοστών κατανομής (για κοινόχρηστες δαπάνες, για θέρμανση και για ανελκυστήρα). Έτσι θα μπορείς να ελέγξεις αν η απάλλαγή που ζητούν αυτοί που δεν έχουν χωρο στάθμευσης ή αποθήκη είναι σύμφωνη με τα ισχύοντα έγγραφα ή όχι. Να ξέρεις πάντως ότι αυτοί οι πίνακες δεν αλλάζουν αυθαίρετα παρά μόνο μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και στη συνέχεια με συμβολαιογραφική πράξη. Λεπτομέρειες για όλα αυτά θα βρεις στο forum. Για το λόγο αυτό και για τις δαπάνες που αναφέρεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται πάντα οι σχετικοί εγκεκριμένοι πίνακες κατανομής κοινοχρήστων. Οποιαδήποτε τροποποίηση από εσάς θεωρείται αυθαίρετη και μπορεί να την προσβάλει ο οποιοσδήποτε.
Κατά συνέπεια η συζήτηση που κάναμε μέχρι τώρα έχει μάλλον ενημερωτικό χαρακτήρα, αφού ισχύουν οι υπόψη πίνακες και μόνο αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται.

Όσο για το κλείδωμα της πόρτας που απομονώνει μόνο τις ιδιοκτησίες σας (χώρους στάθμευσης) και κανένα κοινόχρηστο χώρο, θεωρητικά μπορείτε να το κάνετε. Απ’ ότι όμως κατάλαβα από τον ίδιο χώρο περνούν και οι ιδιοκτήτες των αποθηκών για να μεταφέρουν καυσόξυλα, κ.λ.π. για να τα βάλουν στις αποθήκες τους. Αυτό όμως επιτρέπεται ή όχι βάσει συμβολαίων αγοράς και λοιπών εγγράφων;
Επίσης αναφέρεις τώρα στο υπόγειο και κοινόχρηστους χώρους λεβητοστασίου. Μήπως η είσοδος αυτή είναι χαρακτηρισμένη και σαν πόρτα ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Μήπως υπάρχει και κοινόχρηστος διάδρομος που οδηγεί σ’ αυτή την πόρτα;
Όπως καταλαβαίνεις το θέμα θέλει πολύ ψάξιμο.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάσεις τη σχέση των χώρων του υπογείου με την είσοδο του υπογείου και το εάν έχουν δικαίωμα χρήσης εισόδου – εξόδου όλοι οι συνιδιοκτήτες της οικοδομής. Αυτά μπορείς να τα δεις στην οικοδομική άδεια, στη σύσταση πράξης οριζόντιας ιδιοκτησίας και στα συμβόλαια αγοράς.
Όπως καταλαβαίνεις «δι’ αλληλογραφίας» είναι αρκετά δύσκολο να γίνει και ολοκληρωμένη ενημέρωση και τελική απάντηση.
Πρότασή μου λοιπόν είναι να συγκαλέσετε Γενική Συνέλευση με παρουσία του εκδίδοντα τα κοινόχρηστα και να τεθούν επί τόπου τα θέματα για συζήτηση. Αν οι απαντήσεις δεν είναι πιστικές και ικανοποιητικές για όλους, μπορείτε να αποφασίσετε την ανάθεση του θέματος μάλλον σε αρμόδιο Μηχανικό (και λιγότερο σε Δικηγόρο).
Και πάλι καλές Γιορτές.

marialel
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 14, 2014 10:41 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από marialel »

για την υγρασια στην ταρατσα εφοσον το δωμα ειναι κοινοχρηστο, επιβαρυνονται ολοι οι ιδιοκτητες, αλλα συνηθως πληρωνει αυτος που ειναι ακριβως απο κατω, γιατι οι υπολοιποι κανουν το κοροιδο!

marialel
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 14, 2014 10:41 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από marialel »

...οταν λεμε κοινοχρηστο χωρο εννοουμε χωρο που χρησιμοποιειται απο ολους τους ιδιοκτητες! επομενως απαγορευεται να κλεισεις με τοιχειο, να χτισεις , να κανεις ημιπαιθρειους, μπαρμπεκιου ακομη και λουλουδια, και να βαζεις πραγματα, τραπεζια, ποδηλατα κλπη να κανεις οιοδηποτε ειδους παρεμβαση χωρις να συμφωνησουν ολοι... γτ δεν μπορουμε να καταλαβουμε τα αυτονοητα? οποτε: για μπαρμπεκιου θελεις αδεια μικρης εμβελειας απο την πολεοδομια με συμφωνη γνωμη ολων των ιδιοκτητων! για ημιπαιθρειο θελει αδεια εφοσον υπαρχουν μετρα να χτισεις, για στεγαστρο επισης, για καμιναδα τζακιου αδεια μικρης εμβελειας, για να την χτισεις εξωτερικα αδεια κανονικη απο την πολεοδομια, διοτι καταλαμβανεις μετρα επι του οικοπεδου!! οτι αφορα τα κοινοχρηστα μερη δλδ πραγματα που χρησιμοποιουν ολοι, οι δαπανες επιβαρυνουν ολους τους ιδιοκτητες! και καταστατικο να μην υπαρχει, υπαρχουν τα συμβολαια, οπου οριζουν τι υποχρεωσεις και τι δικαιωματα εχει ο καθενας, αλλα και επιτελους γτ δεν μπορουμε να συνεννοηθουμε εφοσον ζουμε ολοι μαζι σε μια πολυκατοικια, η σε μια γειτονια, η εναν οικισμο? δουλεια να εχουν οι δικηγοροι!

stava
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τρί Δεκ 19, 2006 9:54 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από stava »

καλημερα, εαν γνωριζει καποιος εαν παθει βλαβη η γκαραζοπορτα του κλειστου παρκινγκ το οποιο εχει μεσα πχ 10 θεσεις αυτοκινητων, τα εξοδα για την επισκευη επιβαρυνουν ολη τη πολυκατοικια ή μονο τους 10;Ευχαριστω

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Καλημέρα.
Εάν υπάρχει κανονισμός, ότι λέει ο κανονισμός.
Αν δεν υπάρχει κανονισμός:
α/. Αν η γκαραζόπορτα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις θέσεις στάθμευσης, οι οποίες είναι ιδιοκτησίες ή υπάρχει αποκλειστική χρήση.
Επειδή υπάρχει αποκλειστική χρήση από ορισμένους, η δαπάνη καταλογίζεται μόνο σ΄ αυτούς τους χρήστες.
β/. Αν η γκαραζόπορτα εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, όπως π.χ. επικοινωνία του λεβητοστασίου με τον αύλιο χώρο για επισκευές και προμήθεια πετρελαίου, εξυπηρέτηση ιδιοτικών ή κοινόχρηστων αποθηκών για μεταφορά ή αποθήκευση ξύλων ή πέλετ, και γενικά αν δεν απαγορεύεται συμβολαιογραφικά η χρήση από όλους τους συνιδιοκτήτες και τους ένοικους.
Επειδή υπάρχει ελεύθερη χρήση από όλους τους ένοικους, η δαπάνη επιμερίζεται σε όλους τους συνιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα αναλογούντα ποσοστά.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

stava
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τρί Δεκ 19, 2006 9:54 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από stava »

Καλημερα, ευχαριστω για την απαντηση. Στο κλειστο αυτο χωρο ειναι το λεβητοστασιο(αεριο) και το ασανσερ αλλα υπαρχει προσβαση ΚΑΙ απο την εσωτερικη σκαλα που κατεβαινει στα υπογεια, σε αυτη τη περιπτωση εαν δεν ειναι ξεκαθαρο στο κανονισμο τι μπορει να ισχυει;

Ευχαριστω

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Καλησπέρα.
Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε με γενική συνέλευση. Κατά την άποψή μου, αν ή γκαραζόπορτα είναι με τηλεκοντρόλ ή κλειδιά που διαθέτουν μόνο οι ιδιοκτήτες των χώρων στάθμευσης, τότε επιβαρύνονται για τη δαπάνη μόνο αυτοί. Αυτό όμως το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Σίγουρα θα έχουν και άλλοι κλειδιά, όπως ο διαχειριστής, αφού ή γκαραζόπορτα εξυπηρετεί ευρύτερα κοινόχρηστο χώρο (άσχετα αν υπάρχει και άλλη επικοινωνία) και είναι ανεμπόδιςτα επισκέψιμος από όλους (ασανσέρ και σκάλα) και κατά συνέπεια αποτελεί αντικείμενο αυτού. Επομένως, αφού επιτρέπεται (δεν απγορεύεται) η χρήση της γκαραζόπορτας και από άλλους, πληρώνουν όλοι οι συνιδιοκτήτες.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

nikoletta+
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τετ Σεπ 02, 2015 11:05 am

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από nikoletta+ »

Καλησπέρα,

Μόλις γράφτηκα σε αυτο το πολύ χρήσιμο forum όπου σχολιάζονται και δίνονται συμβουλές για τα θέματα που προκύπτουν στις πολυκατοικίες και μας χαλάνε συνήθως την μέρα. Σας παραθέτω το πρόβλημα μου με συντομία και θα ήθελα την γνώμη σας.
Ημαστε 4 οροφοδιαμερίσματα στην πολυκατοικια. Στα 2 μένουν ιδιοκτήτες και στα 2 μένουμε ενοικιαστές. Πριν 6 μήνες δώσαμε τα κοινόχρηστα σε μία εταιρία. Το πρώτο 2μηνο όλα ήταν καλά. Ομως το επόμενο 2μηνο στα κοινόχρηστα είδα ότι η ιδιοκτήτρια του 1ου ορόφου έχει εξαιρεθεί από τις δαπάνες του ασανσέρ (έχει τοποθετήσει και μια συρταριέρα μπροστά απο την πόρτα του ανσανσερ στον οροφό της) και της καθαριότητας χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Ενημέρωσα τον ιδιοκτήτη μου για την κατάσταση στην οποία δεν ήταν γνώστης και ειπε θα μιλήσει με την εταιρεία. Εγώ εντομεταξύ δεν πλήρωσα κοινόχρηστα εκείνο το 2μηνο λόγω της διαφωνίας μου. Τώρα ξαναήρθαν τα κοινόχρηστα και πάλι τα ίδια. Ο ιδιοκτήτης μου όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρθηκε τόσο πόλύ (είναι και σχετικά μεγάλος σε ηλικία).Ομως τωρα αρχήσαν οι απειλές από το γραφείο γιατι δεν θέλω να πληρώσω αυτα τα λεφτά και οι τσακωμοί με την ιδικτητρια του 1ου πράγμα που δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο.
Πως πιστεύτε θα μπορούσα να το διαχειριστώ το ζήτημα? ευχαριστώ εκ των προτέρων.

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

Νικολέτα γεια σου και καλώς ήλθες στο forum.
Αρχικά διάβασε το σχετικό:
viewtopic.php?f=5&t=276
και τα ξαναλέμε.
Άποψή μου είναι ότι ο 1ος δεν μπορεί να απαλλαγεί σε καμία περίπτωση από τα έξοδα ανελκυστήρα (χρήσης & συντήρησης).
Για να είσαι όμως κι εσύ εντάξει και μέχρι να λυθεί το θέμα, μπορείς να πληρώνεις τα κοινόχρηστα, πλην αυτών που αφορούν τις δαπάνες του ανελκυστήρα. Ή ακόμη καλύτερα, έχοντας τη δαπάνη από το πρώτο δίμηνο, να πληρώνεις αυτή τη δαπάνη και όχι τη νέα αυξημένη.
Χαιρετώ, Δημήτρης

Άβαταρ μέλους
gtsoukn
Δημοσιεύσεις: 1127
Εγγραφή: Τετ Ιαν 23, 2008 12:18 am
Τοποθεσία: Γιώργος @ Πάτρα

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από gtsoukn »

Νικολέτα καλωσήρθες κι από μένα.

Αν και δεν τόση σημασία, αν κατάλαβα σωστά, στην εταιρεία δώσατε τη διαχείριση και όχι τα κοινόχρηστα (απλή έκδοση).
Όσο αφορά το θέμα σου, πέραν των όσων ανέφερε ο Δημήτρης, πρέπει να δεις ποιος άλλαξε στους συντελεστές κοινοχρήστων.
Τις έκανε η εταιρεία αυθαίρετα (παράνομο) ή πήρε εντολή από κάποιον χωρίς απόφαση της Γ.Σ. (πάλι παράνομο).

Επίσης, η πολυκατοικία έχει κανονισμό και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας; Εκεί αναφέρονται αναλυτικά οι συντελεστές ανά κατηγορία εξόδων.
Το ότι οι ιδιοκτήτες του 1ου ορόφου κλείδωσαν την πόρτα του ανελκυστήρα με αφήνει παντελώς αδιάφορο αν και ίσως να είναι παράνομο.

Για τις απειλές από την εταιρεία, αν ξέρεις ότι έχεις δίκιο, αγνόησέ τους.

Φιλικά,
Γιώργος.

Υ.Γ.
mimis50 έγραψε:Για να είσαι όμως κι εσύ εντάξει και μέχρι να λυθεί το θέμα, μπορείς να πληρώνεις τα κοινόχρηστα, πλην αυτών που αφορούν τις δαπάνες του ανελκυστήρα. Ή ακόμη καλύτερα, έχοντας τη δαπάνη από το πρώτο δίμηνο, να πληρώνεις αυτή τη δαπάνη και όχι τη νέα αυξημένη.
Δημήτρη, μερική εξόφληση, ειδικά η εταιρεία, δεν θα δεχθεί.

mimis50
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2011 5:03 pm

Re: Κοινόκτητοι & Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημοσίευση από mimis50 »

gtsoukn έγραψε:
Υ.Γ.
Δημήτρη, μερική εξόφληση, ειδικά η εταιρεία, δεν θα δεχθεί.
.

Γιώργο γεια σου.
Όσα αναφέρεις, είναι όπως πάντα σωστά.
Το ότι η εταιρία δεν θα δεχθεί μερική εξόφληση είναι σχεδόν σίγουρο. Όμως με την ενέργεια αυτή η Νικολέτα θα δείξει καλή θέληση και ότι δεν προσβλέπει στην αποφυγή πληρωμής κοινοχρήστων, αλλά στη δίκαιη και σύννομη καταβολή κοινοχρήστων. Επίσης, εάν η εταιρία ή οι υπόλοιποι ένοικοι προχωρήσουν το θέμα παραπέρα, η πρόταση αυτή θα είναι ένα δυνατό επιχείρημα για τη δικαίωσή της.
Γι’ αυτό θα πρότεινα όπως η σχετική πρόταση να γίνει γραπτή.
Χαιρετώ, Δημήτρης.

Απάντηση

Επιστροφή στο “O Διαχειριστής και τα καθήκοντα του”