Για να διευκολυνθείτε, δείτε το σχετικό σχέδιο.
Σε 3όροφη πολυκατοικία (ισόγειο, 1ος & 2ος) 40ετίας, χωρίς κοινόχρηστα, κεντρική θέρμανση και κανονισμό λειτουργίας μεταξύ των ιδιοκτήτων η μητέρα μου είναι ιδιοκτήτρια του οροφοδιαμερισματος 1ου ορόφου. Η σκάλα που οδηγεί από το ισόγειο στον πρώτο όροφο καταλήγει σε μικρού μήκους διάδρομο και στην συνέχει ακολουθεί η σκάλα προς τον 20 όροφο. Η σκάλα αυτή (προς τον 2ο όροφο), καταλήγει όχι σε διάδρομο αλλά ακριβώς στην πόρτα του οροφοδιαμερισματος του 2ου ορόφου. Εάν ανεβείτε αυτά τα σκαλιά θα βρεθεί μπροστά στην είσοδο του οροφοδιαμερισματος και θα έχετε δεξιά και αριστερά σας τοίχο. Δεν υπάρχει διάδρομος. Δεν υπάρχει σκάλα που να οδηγεί στην ταράτσα.
Στην κοινόχρηστη ταράτσα (στην οποία - βάσει συμβολαίων - έχουν δικαίωμα υψουν όλοι οι ιδιοκτήτες μηδενός εξαιρουμένου) υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας της μητέρας μου εδω και 15 χρόνια.
Ο θερμοσίφωνας εγκαταστάθηκε την εποχή που ιδιοκτήτης του 2ου ορόφου ήταν ο αδελφός της μητέρας μου, ο οποίος και διευκόλυνε τους τεχνικούς στην τοποθέτηση του και εν συνεχεία στην συντήρησή του. Οι τεχνικοί με φορητές σκάλες ανέβαιναν στην ταράτσα από τις πίσω βεράντες. Με άλλα λόγια «πατούσαν» στην πίσω βεράντα του θείου για να ανέβουν στην ταράτσα.
Τα τελευταία χρόνια ιδιοκτήτης του 2ου ορόφου είναι άλλο πρόσωπο το οποίο δυστροπεί στο να επιτρέψει την πρόσβαση στην ταράτσα με χρήση φορητής σκάλας. Δεδομένου ότι οι σχέσεις των 2 ιδιοκτητών (1ου & 2ου ορόφου) δεν είναι καλές, έως σήμερα η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται με την χρήση ειδικού γερανοφόρου οχήματος από τον δρόμο (πρόσοψη του κτιρίου).
Λόγω του τρόπου που έχει χτιστεί η πολυκατοικία (αν και απολύτως νόμιμα σύμφωνα με την πολεοδομία) αποκλείεται η πιθανότητα να δημιουργηθεί σε κανένα σημείο του κτιρίου μια μόνιμη κατασκευή (π.χ. σιδερένια σκάλα) που θα οδηγεί απευθείας στην ταράτσα. Ένα τέτοιο κατασκεύασμα θα μπορούσε να ήταν μόνο μια σκάλα ελικοειδής που θα αρχίζει από το δάπεδο της πίσω βεράντας της μητέρας μου και στο ύψος των 7 μέτρων (στην ίδια ευθεία με την ταράτσα) θα καταλήγει σε μια οριζόντια “γέφυρα” μήκους περίπου 5 μέτρων, η οποία θα περνά πάνω από την αντίστοιχη πίσω βεράντα του ιδιοκτήτη του 2ου. Ένα τερατούργημα σε σχήμα Γ όπου ο κάθετος άξονας θα είναι η ελικοειδής σκάλα και ο οριζόντιος θα είναι η “γέφυρα”. Εκτός από τις αντιρρήσεις της πολεοδομίας, θα ήταν πέρα από κάθε στοιχειώδη κανόνα ασφαλείας.
Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να κινηθεί η μητέρα μου προκειμένου να επιτύχει την οριστική επίλυση του ζητήματος με τον δυστροπούντα γείτονα; Τυχόν αγωγή μέσω δικηγόρου δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία; Μπορούν να ζητηθούν τυχόν προσωρινά μέτρα;