Φυσικό Αέριο

Στον «αέρα» η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

Στον «αέρα» βρίσκεται η αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στις πολυκατοικίες, που αφορά δυνητικά 600.000 νοικοκυριά, έπειτα από την αναδίπλωση της κυβέρνησης στη ρύθμιση που καταργεί την υποχρεωτική συναίνεση του 50 συν 1 των ενοίκων.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Ενέργειας, σχετικά με την εφαρμογή της τροπολογίας για την επιβάρυνση που προκύπτει για ενοίκους πολυκατοικιών που θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την κεντρική θέρμανση.

Αυτό, γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία (Π.Δ. 420/1987) απαλλάσσει από τις δαπάνες λειτουργίας και κάθε είδους έκτακτης δαπάνης όσους αποσυνδεθούν μόνιμα από την κεντρική θέρμανση, με αποτέλεσμα όσοι εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον κεντρικό καυστήρα να επιβαρύνονται με το πάγιο, που φτάνει περίπου το 20% των ενοίκων που θα αποδεσμευθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργείου είναι να εξετάσει τη δυνατότητα κινήτρων για τις ασθενέστερες ομάδες καταναλωτών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ» για την αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου, σε συνδυασμό και με την σύσταση ΚΟΤ (Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου) και στο φυσικό αέριο, όπως ισχύει στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η σύσταση ΚΟΤ που προστατεύει τους καταναλωτές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από τις υψηλές διακυμάνσεις των τιμών, παρέχοντας εκπτώσεις μέχρι και 40%, είναι υποχρεωτική βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας του 2009 με την οποία η Ελλάδα εναρμονίστηκε το 2013 και, ενώ εφαρμόστηκε στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Eάν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία ευάλωτων καταναλωτών και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είχε εφαρμοστεί, δεν θα είχαν έρεισμα τα επιχειρήματα της ΠΟΜΙΔΑ περί επιβάρυνσης των φτωχών υπέρ των πλουσίων που μπορούν να αυτονομηθούν, τα οποία δείχνει να συμμερίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κίνδυνο να «τινάξει στον αέρα» τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση.

Επιπλέον, το πρόβλημα σχετικά με το κόστος εγκατάστασης καυστήρα φυσικού αερίου θα ήταν άλλης διάστασης εάν είχε εφαρμοστεί προεδρικό διάταγμα του 1987, το οποίο καθιστούσε υποχρεωτική την εγκατάσταση υποδομής για χρήση φυσικού αερίου σε όλες της νέες κατασκευές κτιρίων. Κύκλοι του υπουργείου δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο υποχρέωσης όσων αυτονομηθούν να εξακολουθούν να πληρώνουν και το πάγιο της κεντρικής θέρμανσης, κάτι που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Το 2016 η ΕΠΑ Αττικής συνέδεσε 5.600 νέες αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων, στοιχείο που δείχνει τη δυναμική της αυτονομίας και την ανάγκη των καταναλωτών να έχουν απόλυτη ανεξαρτησία στη θέρμανσή τους. Συνολικά στην Αττική υπάρχουν 330.000 συνδεδεμένα νοικοκυριά ενώ υπάρχουν 600.000 που βρίσκονται σε δίκτυο και θα μπορούσαν να συνδεθούν. Με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνάει το 35% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (Δεκέμβριος 2016), ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης, ύψους 1.200 ευρώ, και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται περίπου στις 2.000 ευρώ και για κεντρική στις 5.000 ευρώ.

[Πηγή]

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

6 Σχόλια σε “Στον «αέρα» η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας”

 1. Σχετικά με το άρθρο “Στον «αέρα» η αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας” του HAVAI, στις 6/1/17, και με την ιδιότητα της διαχειρίστριας για κοντά δεκαπέντε χρόνια σε πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο εξής: εάν αυτονομηθούν κάποια διαμερίσματα, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα αυξηθεί το πάγιο ή τα έξοδα κατανάλωσης. Αντίθετα, μπορεί και να μειωθεί, διότι το πάγιο μπορεί κάλλιστα να μείνει στο κλασικό 35% αλλά επειδή θα έχει μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου από τα διαμερίσματα που θα έχουν αυτονομηθεί, το 35% θα υπολογιστεί πάνω σε χαμηλότερη κατανάλωση. Επί πλέον, θα μειωθεί και η ποσότητα της παραγγελίας (ή, αντίστοιχα, θα αυξηθεί το διάστημα ανάμεσα από την μία παραγγελία έως την επόμενη).
  Και φυσικά τάσσομαι ασυζητητί υπέρ του φυσικού αερίου διότι και πιο οικονομικό είναι, και πιο οικολογικό και ο καυστήρας του θέλει πολύ λιγότερη συντήρηση, δηλαδή είναι πιο οικονομικός. Επί πλέον έχει αποδειχθεί, ότι όσοι αυτονομηθούν, θα έχουν πραγματική οικονομία, διότι θα απαλλαγούν από το πάγιο και θα χρεώνονται μόνο ό,τι καταναλώνουν, σε πολύ πιο χαμηλή τιμή.
  Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά | 15 Φεβρουαρίου 2017, 18:15
 2. Για μένα μια άλλη ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: για την διέλευση ή τοποθέτηση σωληνώσεων και άλλων εξαρτημάτων που περνάνε από κοινόχρηστους χώρους, θα χρειαστεί η άδεια την γενικής συνέλευσης; Ο νέος νόμος επιτρέπει την αυτονόμηση αλλά επιτρέπει και την επέμβαση του ενδιαφερομένου σε κοινόχρηστους χώρους ή όχι;

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θανάσης | 17 Φεβρουαρίου 2017, 14:31
  • Θανάση,
   όταν ρώτησα το εργολάβο που μου έστειλε το φυσικό αέριο, πώς θα γίνει η σύνδεση του διαμερίσματος, μου είπαν ότι όλες οι σωληνώσεις είναι εξωτερικές. Από το ρολόϊ μέχρι το διαμέρισμά μου, θα τοποθετηθούν κολλητά στον εξωτερικό τοίχο της πολυκατοικίας μέχρι το μπαλκόνι, όπου θα τοποθετηθεί και ο καυστήρας μου και από κει, θα μπούν μέσα στο διαμέρισμα, τρυπώντας τον εξωτερικό τοίχο.
   Αν και βάσει νομοθεσίας, ο εξωτερικός τοίχος της πολυκατοικίας είναι κοινόκτητος, επομένως -θεωρητικά- χρειάζεσαι άδεια της γενικής συνελεύσεως, στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αυτή την λεπτομέρεια και μπορείς να κάνεις μία τρύπα χωρίς να σου πει κανένας τίποτα.
   Αν επικοινωνήσεις με κάποιον εργολάβο της ΔΕΦΑ, μπορεί να έρθει επί τόπου χωρίς χρέωση και να σου κάνει μια λεπτομερή εκτίμηση.

   ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά | 20 Φεβρουαρίου 2017, 09:55
  • Το άρθρο 39 του Ν.4777/2017 είναι σαφές :Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Εκτός αν έχει βρεθεί τρόπος να προβείς σε αυτονόμηση χωρίς να περάσεις σωληνώσεις από κάποιο σημείο. Αντίθετη ερμηνεία στην ουσία καταργεί την δυνατότητα αυτονομίας χωρίς έγκριση ΓΣ και είναι εντελώς παράλογη. Επίσης, ο Νόμος υπερέχει σαφώς του κανονισμού.

   ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Rita | 9 Μαρτίου 2017, 18:32
 3. Όταν , η διαχείριση πολυκατοικίας για διάφορους λόγους παραδοθεί πρώτη φορά σε εταιρεία διαχείρισης νομότυπα με το 1000%0 και χωρίς αναφορά σε χρονική δέσμευση , ΣΤΟ τέλος της διαχειριστικής περιόδου , διεκδικεί η εταιρεία την επανεκλογή της με το1000%0 ή με απλή πλειοψηφία ; Αν συμβαίνει το δεύτερο , μπορεί η ΓΣ να υποχρεώσει ιδιοκτήτες που δεν ψήφισαν την εταιρεία ως διαχειριστή να πληρώνουν τα διαχειριστικά ; (Patsalino).

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Patsalino | 8 Ιουλίου 2018, 17:51

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αρέσει σε %d bloggers: