Διαχείριση Πολυκατοικίας

Υποχρεωτική η ανάρτηση των αποδείξεων στους πίνακες κοινοχρήστων των πολυκατοικιών

Με πρόστιμο 2.000 ευρώ απειλούνται όσοι διαχειριστές πολυκατοικιών δεν αναρτούν στον πίνακα με τη συγκεντρωτική κατάσταση των κοινοχρήστων και τις σχετικές αποδείξεις για τις όποιες δαπάνες έγιναν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Συγκεκριμένα η αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, επιβάλλει για κάθε δαπάνη που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, να αναρτάται υποχρεωτικά αντίγραφο του παραστατικού της δαπάνης στον πίνακα με τη συγκεντρωτική κατάσταση οφειλών κάθε διαμερίσματος.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών κι εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κλπ) χωρίς την ύπαρξη των από το νόμο προβλεπομένων παραστατικών. Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

[Πηγή]

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

9 Σχόλια σε “Υποχρεωτική η ανάρτηση των αποδείξεων στους πίνακες κοινοχρήστων των πολυκατοικιών”

 1. ωραία… και εμένα μου την βαράει και δεν βάζω ή και γιατί το είπα στην συνέλευση και συμφωνήσαν… ποιος πληρώνει το πρόστιμο; και αν δεν το πληρώνει κάποιος από την πολυκατοικία πληρώνουν όλοι τόκους ή καρφώνουν αυτόν που δεν πληρώνει; πως χρεώνετε πρόστιμο χωρίς ΑΦΜ; τι κάνουν όλοι οι δύσμοιροι κηπουροί και καθαριστές που τους έκοβε ο διαχειριστής την απόδειξη; πρέπει δηλαδή να αυξηθούν τα έξοδα των κοινοχρήστων ακόμα 23% περισσότερο ή μπορούν να είναι και μη διάτρητες αποδείξεις; Τα ερωτήματα είναι άπειρα και το μέτρο είναι απλά γελοίο με μόνο όφελος την εδραίωση των εταιρειών κοινοχρήστων με τους φουσκωτούς που αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει τα κοινόχρηστα τον τουλουμιάζουν!!

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Mariow | 1 Μαΐου 2013, 18:33
 2. Επιτέλους ένα μέτρο μου θα δώσει την διαφάνεια στην διαχείριση. Έτσι θα φαίνεται τι πληρώνει πραγματικά ο διαχειριστής και τα ζητά μετά από τους ενοίκους. Προφανώς με νόμιμη απόδειξη. Έτσι έπρεπε να πληρώνονται πάντα οι δαπάνες. Διαφορετικά πώς μπορεί να είναι βέβαιος ένας ένοικος ότι αυτό πληρώθηκε η καθαρίστρια….κλπ. Ας σταματήσει εδώ η μαύρη αμοιβόμενη εργασία των κηπουρών, καθαριστριών, υδραυλικών κλπ. Δεν μπορεί να είναι επιχείρημα η ενδεχόμενη αύξηση λόγω ΦΠΑ από την απόδειξη που θα κόβουν πιά. Η φοροδιαφυγή γινόταν σε συνεργασία. Επιτέλους, τέλος.

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΑΝΑΗ | 8 Ιουλίου 2013, 11:54
 3. Εγώ θέλω κάποιος να μου λύσει την απορία για το πώς θα πληρώνεται ο διαχειριστής. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις όπου η διαχείριση πάει με rotation και όλοι μπορούν να το κάνουν χωρίς μισθό. Μιλάμε για περιπτώσεις που κανείς δεν θέλει και ο ένας που δέχεται να τον κάνει κάθε χρόνο, αξίζει τουλάχιστον να παίρνει κάποια αποζημίωση. Σε εκείνη την περίπτωση, γίνεται με εργόσημο? και αν ναι, ποιανού εργοδότη το ΑΦΜ δηλώνουμε για την παραλαβή του εργοσήμου?

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος | 9 Σεπτεμβρίου 2013, 10:42
 4. Eπιθυμω να λαμβανω ειδοποιησεις για νεα αρθρα

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Καλιαφας Δημητρης | 14 Ιανουαρίου 2016, 20:19
 5. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΣ.
  Καλημέρα σε όλους. Η αγορανομική διάταξη του Υπ.ΑΝάπτυξης περί υποχρεωτικής ανάρτησης στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας αντιγράφων των διενεργούμενων δαπανών, αφορά όπως καθαρά λέει η διάταξη αυτή όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εκδίδουν κοινόχρηστα με αμοιβή, δηλαδή που πληρώνονται από την πολυκατοικία για την έκδοση των κοινοχρήστων της. Αφορά δηλαδή τη λειτουργία της αγοράς και όχι τη λειτουργία των πολυκατοικιών η οποία ρυθμίζεται από τον Κανονισμό της. Οι διαχειριστές που το κάνουν αυτό χωρίς αμοιβή,δεν υποχρεούνται να αναρτούν αντίγραφα των αποδείξεων των δαπανών (κάτι που θα είχε άλλωστε και κόστος = το κόστος της φωτοτύπησης), αφού όλες οι διενεργούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τον οικείο κανονισμό λειτουργίας της κάθε πολυκατοικίας, οφείλουν να ελέγχονται κάθε χρόνο από επιτροπή των συνιδιοκτητών για να απαλλάξει τον προηγούμενο διαχειριστή από την ευθύνη του έναντι των υπόλοιπων συνιδιοκτητών τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετεί.

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: kpanago | 20 Ιανουαρίου 2016, 13:08
 6. Προσωπικές μου απόψεις…
  Αν πρέπει να αναρτώνται οι αποδείξεις για τα κοινόχρηστα για λόγους διαφάνειας, τότε θα πρέπει να αναρτάται αναλυτικά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η χρέωση. Ή είναι διαφάνεια ή όχι.
  Από την άλλη πάλι δεν γίνεται συνέχεια να αναρτώνται όλες οι αποδείξεις. Παρόλα αυτά εάν κάποιος θέλει να δει τις αποδείξεις αυτές για να ξέρει τι πληρώνει, ο διαχειριστής οφείλει τα τις δίχνει.

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρια | 11 Ιουνίου 2017, 17:14
 7. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρακρατεί τα κοινόχρηστα και να μη τα αποδίδει στη διαχείρηση, έναντι άλλου παλαιού χρέους απο την οικοδομή προς αυτόν. Τότε με τα τρέχοντα έξοδα τι γίνεται;

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ | 17 Μαΐου 2018, 15:54

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αρέσει σε %d bloggers: